Kore şehitlerinin ismi İskenderun’da yaşatılıyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) çağrısı üzerine, 1950 yılında İskenderun ilçesinden gemilerle 21 günde Güney Kore’nin Pusan Limanı’na ulaşan ve orada şehit olan 672 Türk askerinin ismi, son kez sefere çıktıkları ilçede yaşatılıyor. İskenderun’da Atatürk Bulvarı üzerindeki Şehitler Parkı içerisine 45 yıl önce belediye tarafından yaptırılan dikdörtgen şeklindeki taştan anıtta, 672 Kore şehidinin ismi bulunuyor. Anıtın ön […]

Birleşmiş Milletler’in (BM) çağrısı üzerine, 1950 yılında İskenderun ilçesinden gemilerle 21 günde Güney Kore’nin Pusan Limanı’na ulaşan ve orada şehit olan 672 Türk askerinin ismi, son kez sefere çıktıkları ilçede yaşatılıyor.
İskenderun’da Atatürk Bulvarı üzerindeki Şehitler Parkı içerisine 45 yıl önce belediye tarafından yaptırılan dikdörtgen şeklindeki taştan anıtta, 672 Kore şehidinin ismi bulunuyor. Anıtın ön yüzünde, yurdun dört bir yanından gelerek Kore’de şehit olan Türk askerinin isimleri, 4 parçadan oluşan levhaların üzerinde yer alıyor. Anıtın sağ tarafında kabartma şeklinde, Mehmetçik’in Kore’ye uğurlanması sırasında eşi ve çocuğuyla vedalaşması yansıtıldı. Anıtın sol tarafında ise avucunda güvercin bulunan bir kadın ve onun bekçiliğini yapan Mehmetçik kabartma rölyefi dikkati çekiyor.
Kore Şehitleri anısına yaptırılan ve üzerinde “İnsanlık ideali uğruna Kore’de savaşan kahraman Mehmetçik’in mukaddes hatırasına” yazılı anıt, yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerini de o yıllara götürüyor.
Kore’de 3 yıl süren savaşın ardından şehit olan Türk askerlerinin ismi, anıt sayesinde son kez sefere çıktıkları İskenderun’da yaşatılmaya çalışılıyor. İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Türk askerinin Kore’ye İskenderun’dan gittiğini hatırlattı. Kore Şehitliği anıtının tadilat ve bakımının düzenli olarak belediye tarafından yapıldığını belirten Dingil, o günleri yaşamak isteyen başta Kore gazileri olmak üzere herkesi kente davet etti. Dingil, kent olarak gazilere hizmet etmekten onur duyduklarını da kaydetti.
Savaş, 25 Haziran 1950 yılında Kuzey Kore’nin, Güney Koreli askerlerin sınırı geçtiğini öne sürerek yaptığı saldırıyla gerçekleşmiş, BM, üyelerine yaptığı acil çağrıda Güney Kore’ye yapılan saldırıların durdurulmasını ve bölgede barış ve güvenliğin sağlanmasını istenmiş ve bunun üzerine aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 16 ülke, BM’nin bu çağrısına cevap vermişti. Genelkurmay Başkanlığınca o yıllarda görevlendirilen 5 bin 90 Türk askeri, düzenlenen törenle 25-30 Eylül 1950 yılında 5 gemiyle İskenderun Limanından Güney Kore’ye uğurlanmış ve yaklaşık 21 gün süren yolculuğun ardından Türk askeri, Güney Kore’nin Pusan Limanı’na ulaşmıştı. -AA-

Exit mobile version