Hatay’a Ödülle Döndü
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Elektrikli Otomobil Takımı, ilk kez katıldığı Tübitak Efficiency Challenge 2018 Yarışı’nın ilk etabını performans bakımından 12.sırada, 2. etabı ise performans sıralamasında 10.sırada tamamladı, 2000 TL değerindeki “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü”ne layık görüldü.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı’nca bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Alternatif Enerjili Araç Yarışları, Körfez Yarış Pisti’nde yapıldı. Yarışlarda, teknik değerlendirmelerden başarı ile geçen elektromobil kategorisinde 39, hidromobil kategorisinde 8, bu yıl ilk defa düzenlenen otonom (sürücüsüz araç) kategorisinde ise 5 takım yarıştı.
Teknik kontrollerin ardından, ilk gün yarışları, elektromobil ve hidromobil kategorilerinde yapıldı. Yarışların ikinci gününde ise, öğrencilerin sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde çalışmalarını teşvik etmek amacıyla açılan “Otonom Araç Kategorisi”nde yarışlar yapıldı. Bu kategoride yarışan araçlar, 120 metrelik parkuru, yol kenarı ve sonunda bulunan
En az enerji tüketen ve en verimli araç olmak için mücadelenin verildiği elektromobil ve hidromobil kategorilerinde birinci olan takımlara ödül olarak 25 bin lira verilirken, yarışlarda, takımlara 15 bin liraya kadar “Yerli Ürün Teşvik”, “En İyi Teknik Tasarım” ve “En İyi Görsel Tasarım” ödülleri de dağıtıldı.
-HATAY KÜRSÜDE-
Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na Hatay adına katılan isim ise İSTE oldu. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) öğrencileri tarafından üretilen ve tasarlanan elektromobİSTE isimli elektrikli otomobil, Körfez Yarış Pisti’nde güçlü ve önemli rakiplerle mücadele ederken, ortaya koyduğu performansla da ödüllendirilen takımlar arasında yerini aldı. İSTE ekibi, ilk kez katıldığı Tübitak Efficiency Challenge 2018 Yarışı’nın ilk etabını performans bakımından 12.sırada, 2. etabı ise performans sıralama-sında 10.sırada tamamladı.
2000 TL değerindeki “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü”ne layık görülen ekip şu isimlerden oluştu:
Öğretim Üyesi Dr. Emin Taner Elmas (Proje Yöneticisi ve Akademik Danışman), Tuğçe Gündoğan (Takım Kaptanı), Görkem Güney (Sürücü), Ece Sultan Kaba (Yedek Sürücü), Selva Bal (Araştırma Görevlisi – Üye) , Muhammed Raşit Kartal (Araştırma Görevlisi – Üye), Ali Gökkaya (Üye), Ersoy Satmaz (Üye), Murat Can Çolak (Üye), Harun Reşit Akpınar (Üye), Büşra Bucaklı (Üye), Hazal Güler (Üye), Mahmut Ekiz (Üye), Fulya Kayış (Üye), Muhammed Fatih Şahin (Üye), Hikmet Gizem Sarsılmaz (Üye) ve Enes Aslan’ten (Üye)…
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “Alternatif Enerjili Araç Yarışları” sona ererken, körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilen yarışlarda “Elektromobil” kategorisinde İstanbul Aydın Üniversitesi birinci oldu. Hidromobil ve Otonom araç kategorilerinde ise Yıldız Teknik Üniversitesi ilk sırayı aldı. En az enerji tüketen ve en verimli araç olma mücadelesinin verildiği Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde birinci olan takımlara 25 bin lira, Otonom araç kategorisi birincisine 15 bin lira verildi.
-KAYBEDEN YOK!-
Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle) kapsamında yarışmayı kazanan takımlara ödülleri TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımıyla gerçekleşen törenle verildi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ödül töreninde yaptığı konuşmada, 39 üniversitenin bütün yeterlilikleri geçerek organizasyonda yer aldığını belirtti. Yarışlara katılan tüm öğrencileri tebrik eden Prof. Dr. Mandal, yarışların kazananının olduğunu, ama kaybedeninin olmadığını söyledi. Alternatif enerjinin tüm dünyada gelişim gösterdiği bir süreçte, 14 yıl önce gençler
-YERLİ VE MİLLİ-
İSTE öğrencilerinin de olduğu kalabalığa hitap ederken, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında en başta geleninin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, bunu başarabilmek için en önemli anahtarın nitelikli insan kaynağı olduğunu ifade etti. Mandal, “Artık standart üretim yöntemleri değil, sizin yaptığınız gibi birlikte yöneterek, geliştirerek, başararak yaptığınız yenilikçi yaklaşımlardır. Bunun olmazsa olmazı da insan kaynağıdır. Günümüzdeki en önemli güç, nitelikli insana sahip olmaktır. Burada yaşadığınız süreç de nitelikli insan kaynağı oluşturma sürecimize önemli katkı sunacak” diye konuştu.
-2019 FARKI-
Prof. Dr. Mandal, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ekibinin de katılması beklenen gelecek yılki yarışmada yapılacak değişikliklere de değinerek, şunları kaydetti: “Mutlaka sizin bu yarışmada elde ettiğiniz deneyimleri ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda bir şekilde kullanmamız lazım. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Bu yıl ilk defa başlattığımız Otonom araçlar sürecinde daha tanımlı, daha fazla heyecan oluşturacak şekilde bir kategorileşmeye götüreceğiz. Bir diğer konu da gelecek yıl mutlaka daha fazla yerli ve milli konusundaki süreci ön plana getirecek bir takım çalışmalarımız olacak.”
Bu sene katıldığı yarışta 2000 TL değerindeki “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü”ne layık görülen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Elektrikli Otomobil Takımı gelecek seneki yarışlarda nasıl bir performans gösterir bilinmez ama, başarı çıtasını yükseltmek istediklerini ilk elden ortaya koyan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin Kocaeli Pisti’nde ‘start’ verilmeden önceki sözleri buna dairdi…
“Üretmek mutluluktur. Bugün, üretmenin, üretebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Gençlerimiz, kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterdi. İnandılar, çalıştılar ve başardılar. Kendileri tasarladılar ve ürettiler. Ekipteki tüm öğrenci arkadaşlarımızı ve danışman hocalarımızı yürekten tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz, yolları ve bahtları açık olsun. İSTE olarak bu projelere destek vermeye, üretenin ve üretmek isteyenin önünü açmaya devam edeceğiz. Arkadaşlar iyi bir başlangıç yaptı. Eldeki bütçe ile yapılabilecek en iyisini yaptılar. Ortaya bir ‘ürün’ ortaya koydular. Elbette, bunun devamını da getirmek gerekiyor. Türkiye’nin elektrikli otomobil sevdasına ve hedefine bizlerin de katkı yapması gerekiyor. Elektrikli otomobilin stratejik parçalarını üretmek, en önemlisi de uzun ömürlü, güçlü ve kısa sürede şarj olabilen batarya üretebilmek, asıl hedefimiz. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, projeler yazıyorlar. ‘DESTEK’ olunursa, ihtiyacımız olan teknolojileri geliştiremememiz ve üretemememiz için hiçbir sebep yok.” -Tamer Yazar-