Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Körfezdeki keşifte

İste’nin İmzası Birinci Dünya Savaşı zamanında İngilizler’in gözlem ve istihbarat

İste’nin İmzası

Birinci Dünya Savaşı zamanında İngilizler’in gözlem ve istihbarat amacıyla kullandığı “HMS Zaida” isimli yat ve Fransız mayın tarama gemisi “Pavot” olduğu tahmin edilen iki batık tespit edildi.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Araştırma Gemisi RV İSTE 1 ile Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nun körfezde yaptığı eğitim ve araştırma çalışmaları esnasında, 1. Dünya Savaşı zamanında İngilizler’in gözlem ve istihbarat amacıyla kullandığı “HMS Zaida” isimli yat ve Fransız mayın tarama gemisi “Pavot” olduğu tahmin edilen iki batık tespit edildi. Çalışmalara iştirak eden TRT Mavi Tutku ekibi, bölgenin tarihine ışık tutacak bu iki batıkla ilgili belgesel program hazırlıklarına başladı.
-TARİHE IŞIK TUTACAK-
Konuya dair açıklamasında, “Eğitim ve araştırma faaliyetleri yaparken tarihe ışık tutacak batıklara ulaşmış olmaktan büyük mutluluk duyduk” diyen, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, “Konu ile ilgilenen Öğretim Görevlisi arkadaşlarımıza ve bu bilgileri Ulusal platforma taşıyan TRT ekibine teşekkür ediyoruz” dedi.
-BİR BATIK DAHA-
Körfezde varlığı saptanan ikinci bir batığa ilişkin konuşan, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Necdet Uyğur ise bahse konu ikinci batığın bir Fransız Mayın Tarama Gemisi olduğu düşünüldüğünü belirtti. Uyğur, “Kaynaklar, buhar istimli Pavot’un, 1918 yılında İskenderun Körfezi’nde bir mayınına çarparak battığını belirtiyor. Olay sırasında mayın tarama gemisinin 4 mürettebatı kaybolduğu vurgulanıyor. Batık, 30 metre derinlikte tek parça halinde arka kısmı kuma gömülü ama tek parça olarak durmaktadır. Boyu 34 metre emi ise 6.5 metredir” diye konuştu.
-BELGESEL OLACAK-
TRT Haber ekibinin canlı yayın yaparak tüm Türkiye’ye duyurduğu tarihi batıkların bulunması haberi ile ilgili olarak, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve TRT Mavi Tutku ekibi işbirliğiyle, sualtında ve arşivlerde yapılacak ayrıntılı çalışmaların belgesel bir program haline getirileceği bildirildi.   -Tamer Yazar-