Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Korona Virüs tehlikesi üzerine

Sağlıkçıların Ankara Mitingi İptal

Sağlıkçıların Ankara Mitingi İptal

Sağlık alanında değişik kurumlarda görevli kamu çalışanlarının üyesi olduğu örgütlerin ortaklaşa düzenlediği 15 Mart Pazar günkü Ankara Mitingi, korona virüs tehlikesi yüzünden iptal edildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev-Sağlık İş), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad- Der), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Ankara Veteriner Hekimler Odası (AVHO), Veteriner Hekimler Derneği’nden (VHD) oluşan sağlık meslek kuruluşları, sendikalar ve dernekler ortak açıklamasında, aylardır hazırlığı yapılan “Şiddetsiz bir sağlık ortamında emeğimizin karşılığını alarak sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Sağlıkta şiddet sona ersin!” mesajı içeren mitingin iptal edildiği belirtildi.
Sağlık sektöründeki, yukarıda sıralanan meslek odaları ve derneklerin ortak işbirliğiyle düzenlenecek miting için iptal kararı çıktığı belirtilen ortak açıklamada, “Her ne kadar ülkemizdeki durum henüz her türlü toplantıyı ve bir araya gelişi ertelemeyi gerektirecek tedbirleri zorunlu kılmıyor olsa da; 1.500 hastane, 27.000 eczane, 7.500 ASM ve 150’yi aşan ağız diş sağlığı merkezi ile binlerce muayenehanede yılda 350 milyonu bulan muayeneyi, 5 milyon ameliyatı – girişimi yapan, 2 milyar kutu ilacı hastalara ulaştıran, milyonlarca hastanın bakımını, enjeksiyonunu, pansumanını gerçekleştiren bu ülkenin sağlık çalışanları olarak tüm konsantrasyonumuzu, korona virüsün yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne odaklamanın sorumluluğuyla davranıyoruz. Sağlıkta şiddet, yapısal bir sorun olarak varlığını sürdürüyor olsa da, bu tür salgın tablolarının sağlık çalışanlarının görünmeyen emeğini görünür kılacağına inanıyor, sağlıkta şiddetle mücadele başta olmak üzere, taleplerimizin takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” denildi.
Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, üst kurumları olan Türk Dişhekimleri Birliği’nin bu konudaki kararını duyururken, sağlıkta şiddetle başa çıkmanın yolunun “sağlıkta kamusal bir anlayışın hâkim kılınmasından” geçtiğini savunan kurumlar olarak, öncelikle halk sağlığına dair koruyucu önlem ve bilgilendirmelerin şeffaf, yaygın ve etkili olarak yapılmasının öneminin altını çizdi. Seyfettin, tanı koyma, tedavi koşul ve ekipmanlarının her koşul için hazır olması konusundaki uyarı ve hatırlatmaları yinelediklerini de ifade etti.
Dişhekimleri açıklamasında şöyle denildi:
“Koronavirüs gibi salgın durumlarında tedavi sürecinin etkinliği, tedaviyi yapacak olan sağlık çalışanlarının bu sürece hazırlanmasını, bedensel ve ruhsal olarak korunmasını öncelemelidir. Bu nedenle bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Hastanelerde ve ASM’lerde çalışan ve eğitim alan tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde ‘kişisel koruyucu malzeme’ dağıtılması önceliklidir ve bu konuda herhangi bir güven bunalımı yaratılmamalıdır.
Önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi, paniği gerektirecek herhangi durum yoktur. Ancak sağlık otoritesinin dünyadaki deneyimlerden de yararlanarak bütün önlemleri alması ve halkın hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat etmesi gereklidir.
Korona virüs enfeksiyonu tanısı konan hastaların ve virüs ile temas etmiş olabileceği düşünülen insanların karantina ve benzeri süreçlerinde etik ilkelerin dikkate alınması ve herhangi bir ayrımcı uygulama yapılması engellenmelidir. Aynı etik tutum, korona virüs tanısı konmuş ya da şüpheli hastalarla temas eden ve edecek olan sağlık çalışanlarına yönelik tutumlarda da gösterilmelidir.
Korona virüs salgınına ve her türlü sağlık sorununa karşı, mesleğimizin bize yüklediği sorumluluğu, özveriyle ve koşulsuz yerine getireceğimizi açıklıkla ifade ederken; Emeğimizi değersizleştiren, ücretlerimizi ezdiren, çalışma koşullarımızı her geçen gün zorlaştıran yönetim anlayışı değişinceye; sağlıktaki bu ölümcül şiddeti tam olarak ortadan kaldıracak yasal düzenlemeler yapılıncaya; önerdiğimiz tedbirler alınıncaya; hasta-sağlık çalışanı ilişkisini insani boyuta taşıyacak toplumsal – kültürel iklim oluşuncaya ve buna uygun sağlık politikaları tesis edilinceye kadar bu konuda mücadeleyi hep birlikte yükseltmekte kararlı olduğumuzu göstermeye devam edeceğimizi duyururuz.” –Selvi Günay-