Hatay Hem Üreten, Hem De Tüketen…
Antakya Şehit Ahmet Benli MTAL, günlük 10 ton dezenfektan üretirken, diğer yandan MASKE’ler Manisa’dan getiriliyor.
Dünyayı ve ülkemizi tehdit altına alan Koronavirüs salgını tehlikesine karşı önlem olarak, mücadele kullanılan malzemelerin bir kısmı ilimizde üretilirken, bir ihtiyaç malzemesi de Manisa’dan ilimize getiriliyor. Yani ilimiz Hatay, bu anlamda, koronavirüsle mücadelede kullanılan malzemeler bakımından Hem üreten hem de tüketen konumunda.
Hatay Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan onayla, 9 öğretmen ve 80 öğrencisiyle, günde 10 ton dezenfektan üretiyor. Acil lazım olan yerlere de, çocuklar, bidonları kamyonlara taşıyarak sevk ediyor.
Hataylılar, bu okulumuz öğretmen ile öğrencilerinin böylesi üretken anlayış ve çalışkanlığını takdir ederken, Kimya Sınıfı’nın tüm öğretmen ve öğrencilerine gönül dolusu teşekkürde bulunuyor.
Öğrencilerin ürettikleri yüzey dezenfektanları, il genelindeki tüm kurum ve kuruluşlar yanı sıra Afrin’de de kullanılıyor. Günde 10 ton yüzey dezenfektanı üreten öğrenciler, mücadelede önemli bir görev üstleniyor.
-18 ÇEŞİT-
Üretim merkezlerinde 18 çeşit temizlik maddesi ürettiklerinin anlatan Okul Müdürü Yusuf Çalışkan, şu bilgileri verdi:
“Okulumuzun üretim merkezinde, 9 Kimya Öğretmenimiz ve dönüşümlü olarak görev yapan 80 öğrencimizle birlikte, 18 çeşit temizlik ürünü üretiyoruz. Malumunuz, gündemimizde koronavirüs var. Virüsle mücadele kapsamında bir çalışma başlattık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın onay ve talimatı ile analiz raporumuzu alıp, öğrencilerimizle yüzey dezenfektanı üretiyoruz. Ürettiğimiz yüzey dezenfektanlar, ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlar yanı sıra bölge illerimizde, sınır bölgesinde bulunan Suriyelilerin kaldığı kamplarda ve Afrin bölgesinde kullanılıyor. Şu anda yüzey dezenfektanı konusunda yoğun bir talep var. Bu talepleri karşılamak için öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte, milli bir şuurla kamu hizmeti bilinciyle özverili bir şekilde çalışıyoruz.”
-MASKELER MANİSA’DAN-
Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde, Türkiye’de ilk def a üretilen maskelerden ötürü ilk sevindirici haber Manisa’dan geldi. Manisa’da, İsmet İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, günde bin hijyen cerrahi maske üretimi başladı, bir günde 10 bin ilave maske siparişi alındı.
Ürettikleri maskeler hakkında bilgi veren Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Aynur Özdemir, “Bu çalışmaya, okulda bulunan arkadaşlarımızla birlikte başladık, ‘yardım amacıyla bir işe koyulalım’ dedik. Eczanede ve çarşılarda satılan maskeler çok pahalı olduğundan, kamuda çalışan arkadaşlarımıza faydamız olsun diye, okulumuzun hizmetlisinden aşçısına kadar; mü-dür, müdür yardımcıları öğretmenler, hepimiz elbirliğiyle şu an çalışıyoruz. Şu an hepimiz, canla başla, gönüllü olarak çalışıyoruz. Hiçbir şekilde gelir elde edilmiyor. Malzemelerin parasını döndürebilmek için, 1 TL gibi bir fiyattan satıyoruz” dedi.
-1 TL’DEN-
Kamu kurum ve kuruluşlarına maskelerin 1 TL’den verildiğini söyleyen Özdemir, “Kamu kuruluşlarına 1 TL dedik, ama dışarıdan arkadaşlar bizden alıp, kazanç koyarak sattıklarından, onların da ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ‘2 TL’ dedik. Okulumuzun tüm personeliyle birlikte, 10 kişiyiz. Şu an talep o kadar fazla ki, yetiştiremiyoruz. Gaziantep, Hatay, Balıkesir, Ankara, İzmir, İstanbul gibi illere de maske gönderdik. Gün, birlik günü. Herkesin dayanışmasına ihtiyacımız var. Birlikte çalışıp, birlikte üreteceğiz” dedi. -Cemil Yıldız-