Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Koşarak geldiler

Samandağlı kadınlar ‘Sağlık Paneli’ne

Samandağlı kadınlar ‘Sağlık Paneli’ne ilgili…

Samandağlı kadınlar, hafta içinde sağlık konulu bir panele yüksek ilgi gösterdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Samandağ Belediyesi ile işbirliği halinde ortak yürüttüğü proje kapsamında Perşembe günü Samandağ’a giden Alev Sayar Yücel,Tuğba Çolak, Serpil Aksakal ve Derya Nergiz’in sunumu ve katkılarıyla, “Sağlık nedir? Anne ve kadın sağlığı neden önemlidir? Kadın sağlığını bozan etmenler, Doğurganlık Dönemi, Annenin Doğum Yaşı, Menopoz, Aile Planlaması” gibi konular ele alındı. Samandağ Belediyesi hizmet binasında gerçekleşen panelde, “kadın üreme sağlığı, aile planlaması ve rahim ağzı kanseri nedir?” konuları da kadınlara kadın ortamında yine kadın sözcülerce ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.
Panelde, özellikle katılımcı Samandağlı kadınlara, “Rahim ağzı kanseri nedir? Nedenleri ve risk faktörleri, belirtileri, toplumda görülme yaşı sıklığı, teşhiş, tedavisi, korunma ve önleme yöntemleri” gibi konular üzerine konuşmacı Alev Sayar Yücel sunum gerçekleştirdi.
Etkinlikte konuşan isimlerden Hemşire Tuba Çolak, sunumunda şu mesajları verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tanımına göre, sağlık; Herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir. Ülkemizin nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımızın ve ailenin en önemli üyesi olan annenin sağlığı, doğrudan kendisi için önemli olduğu kadar, doğacak çocukların sağlığı açısından da önemlidir. Kadın sağlığını bozan doğurganlık ile ilgili çoğu sorun, 15-49 yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Kadınlarımızdaki hastalık ve ölüm nedenleri ise; Erken evlilik, erken gebelik, sık ve çok sayıda gebelik, düşükler, yetersiz ve dengesiz beslenme, enfeksiyon hastalıkları, olumsuz çevre koşulları, aile planlamasının yetersizliği, acil bakım ve sağlık bakımına ulaşmada yaşanan güçlükler, kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve tecavüz, doğum öncesi ve doğum sonrası bakım sorunlarıdır.”
-JİNEKOLOJİK KANSERLER-
Samandağlı kadınlara yönelik sunumda, “Jinekolojik kanserler nelerdir, tanımları, nedenleri ve risk faktörleri, belirtileri, toplumda görülme yaşı, sıklığı, teşhis tedavisi, korunma ve önleme yolları” da masaya yatırıldı. Hemşire Alev Sayar Yücel, sunumunda şunları söyledi:
“Kadınlar arasında en sık görülen 2. kanser türü olup, kansere % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü) neden olmaktadır. Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanserine yakalandığı bilinmektedir. Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) nedir? Serviks Kanseri HPV (İnsan Papilloma Virüsü) adı verilen virüsten kaynaklanır ve cinsel temas yoluyla bulaşır. Daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen jinekolojik kanserdir. Rahim ağzı kanseri, rahim kanserinden oluştuğu bölge sebebiyle ayrılır. Rahim kanseri, rahim mukozası adı verilen, rahmin içindeki dokuyu kaplayan kısımdaki hücrelerde başlar. Rahim ağzı kanserinin ise başladığı nokta rahmi ve döl yolunu (vajina) ile birbirine bağlayan serviks kısmıdır. Kanser hücrelerinin bu bölgede anormal çoğalması sonucu rahim ağzı kanseri meydana gelir.”
Hemşire Alev Sayar Yücel, ara başlıklar halinde, sunumunda şunları anlattı:
“Rahim Ağzı Kanserinin İlk Görülen Belirtileri: Vajinal kanama, beklenmeyen anormal kokulu vajinal akıntı, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme…
Rahim Ağzı Kanserinin Diğer Belirtileri: Yorgunluk, bitkinlik, vajinadan idrar ve dışkı kaçağı, sırt ağrısı, bacak ağrısı, iştah kaybı, pelvik ağrı, şişmiş ayaklar, kilo kaybı, kemik ağrısı ve kırıklar…
Toplumda Görülme Yaşı Sıklığı: Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri, son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Kadınlarda en çok görülen kanser sıralamasında meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle ön plana çıkmıştır.”
Yücel, korunma ve önleme yollarını da şöyle sıraladı:
“En yaygın HPV tiplerine karşı korunmayı sağlayan aşıların yapılması, düzenli pelvik muayene, pap smear testini 21 yaş üzeri aktif cinsel yaşamı olan bayanların her yıl 1 kez yaptırması, yapılan test sonuçlarında çıkan anormal durumların tedavi edilmesi, sigara içmemek, genç yaşta cinsel ilişkiden kaçmak, prezervatif kullanmak, cinsel partner sayısını azaltmak…” -Selvi Günay-