KTÜ Eski Prof. Dr. Ercüment Ovalı…
Dünyanın baş edemediği koronavirüs hastalığına karşı, Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın beklenen AŞI’yı bulduğu öne sürüldü.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski Profesörü Ercüment Ovalı ve ekibi tarafından koronavirüse yönelik yapılan çalışmalarda çok önemli bir gelişme yaşandı. KTÜ eski Profesörü, kök hücre ve yapay deri çalışmalarıyla, dünya çapında tanınan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, laboratuar ortamında koronavirüsle ilgili yaptığı çalışmalarda büyük bir başarı sağladı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibi, koronavirüs vakalarının, hastalığı yenen insanların kanındaki antikorlar aracılığı ile tedavi edilebilmesi için bir proje hazırladı. Projeyi Sağlık Bakanlığı’na sunan Ovalı ve ekibi, onay aldı.
-6 Nisan’da Başlıyor-
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, insanlık için müjdeli haberi verdi. Prof. Dr. Ovalı, paylaşımında, “6 Nisan’da ilk covid19 spesifikimmun plazma, 12 hastanın tedavisi için, bir klinik çalışma kapsamında kullanılmaya başlıyor. Bakanlık, projemize onay verdi. Üretim başladı. Kahramanlarımı öpüyorum” dedi.
Dünyada 1 milyonun üzerine koronavirüslü hasta bulunduğu gerçeği karşısında, koruyucu aşı geliştirilmesi ve bu buluşu bir Türk Bilim İnsanının yapmış olması gurur verici.
Koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabındaki paylaşımlarında şunları yazdı:
-Aşı üretimi için son hazırlıklarımızı yaptık ve içeri girdik.
-Derya, Recai, Mülazım ile… Risk nedeniyle, bu hafta sadece ben çalışacağım. Sonra, yerini kavramlarıma bırakacağım. Ve 23.00’da, ancak karantina alanımıza geri dönebildik.
-Bugünden itibaren Acibadem’in bize sağladığı bu yerde, 45 gün süre ile karantinaya giriyoruz. Neden mi? Aşı üretimi için gerekli, herkesin kaçtığı covid19 virüsünden 10 milyar PFU üretmeye başlıyoruz. Kahramanlarımı seviyorum. Recai, Gözde, Derya…
-Ve covid 19 immunplasma ve tedavisi onaylandı. Kök hücre ise yolda.
Bilim insanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın Aşı’yı bulması sonrası, yine bir bilim insanı arkadaşının ilginç paylaşımı da şöyle:
-Hocam, ‘% 99, 9 başarılı aşı gerçekleştirilmiştir. Şimdi seri üretim ile önce yurdumuzun her yerine, sonra tüm dünyaya paylaşacağız’ tweetini tez zamanda atmayı nasip eder Allah inşallah.
-Prof. Dr Ercüment Ovalı kimdir?-
Acıbadem Labcell Hücresel Tedavi Laboratuarı sorumlusu, Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, 1961’de Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde doğdu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında 19 Mayıs Üniversitesi’nde, iç hastalıkları ihtisasını aynı üniversitede, 1991’de Hematoloji üst ihtisasını da 1997’de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı.
Öğretim üyeliği hayatına 1992 KTÜ İç Hastalıkları’nda başlayan Ovalı, 1994’de Doçent, 1999 da Profesör oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği görevini yaparken, 1 Aralık 2010’dan sonra Acıbadem Labcell Hücre Laboratuarı ve Kordon Kanı Bankası Mesul Müdürü oldu. 59’u yurt dışı makale olmak üzere, 370 den fazla yayına sahip olup, yurt dışı yayınlarının citation oranı 2.5dir.
Son 18 yıldır, hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmaktadır. İlk olarak, 1998-2007 arasında KTÜ Kemik İliği Nakli Merkezi sorumluluğunu yürüttü. Yine bu süreç içerisinde, Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakli Komisyonu’nda üye ve Kordon Kanı Bankaları Koordinasyon Kurulu’nda başkan olarak görev yaptı.
2003 yılından sonra, KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuarının Trabzon’da kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonra da, bu proje kapsamında, GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip ilk mesul müdür olarak, Mezenkimal kök hücreler başta olmak üzere, 14 ayrı hücresel tedavi ürününü ülkemize kazandırdı.
1 Aralık 2010’dan bu yana da Acıbadem Sağlık Grubu Hastaneleri GMP ve Hücre Tedavi Ürünleri Danışmanlığı’nı ve Mesul Müdürlüğü ile Doku Tipleme Laboratuarları Sorumluluğu’nu yapmakta ve Acıbadem Kozyatağı Kemik İliği Nakil Merkezi’nde çalışmaktadır.
Yaptığı önemli çalışmalar arasında, yarı uyumlu nakillerde TCR alfa beta seleksiyonuna ilave olarak APC deplesyonu ile nakil mortalitesi ve komplikasyonlarında 19 hastalık bir seride %50 azalmaya neden olduğunu göstermesi olup, bu çalışması devam etmektedir.
Devam eden diğer önemli çalışması ise, dünyada ilk kez DMD hastada allogeneikumblikalkordmezenkimal kök hücreleri ile sağlıklı distrofin geninin nakledilebileceğini gösterdiği araştırmasıdır.
Koronavirüs’e karşı Aşı’yı bulan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, evli ve 2 çocuk babasıdır. -Cemil Yıldız-