Kaynağı belli olmayan çok güçlü kozmik bir ışın dünyaya çarptı. Bilim insanları, 1991 yılında keşfedilen ‘Aman Tanrım parçacığından’ bu yana Dünya’ya çarpan en güçlü kozmik ışın olduğunu belirtti. Çarpan kozmik ışığın kaynağı ise tespit edilemedi. Uzay bilimciler, Utah eyaletindeki Teleskop Dizisi adlı gözlemevi tarafından Samanyolu Galaksisi’nin ötesinden gelen nadir bir parçacık tespit etti. Parçacığa “Amaterasu Parçacığı” adı verildi. Bu parçacık çok yüksek enerjiye sahip ve sadece özel teleskoplarla görülebilir. Enerjisi, bir tuğla düşürmenin etkisine eş değer olabilir. Bu parçacığın enerjisi, daha önce tespit edilen Aman Tanrım Parçacığı’ndan sonra en yüksek enerjiye sahip ikinci parçacık olarak kaydedildi. Düşük enerjili kozmik ışınlar Güneş’ten yayılırken, yüksek enerjili nadir kozmik ışınlar diğer galaksilerden ve Samanyolu Galaksisi dışındaki kaynaklardan Dünya’ya ulaşır.
Konuya dair açıklamalarda bulunan ABD’deki Utah Üniversitesi’nde fizikçi ve keşfi yapan Teleskop Dizisi işbirliği ekibinin üyesi John Matthews, “Parçacıklarda o denli yüksek bir enerji var ki galaktik ve galaksi dışı manyetik alanlardan etkilenmiyor olmalılar. Gökyüzünde nereden geldiklerini gösterebilmelisiniz. Öte yandan, ‘Aman Tanrım parçacığı’ ve bu yeni parçacık söz konusu olduğunda, yörüngesini kaynağına dek izliyorsunuz ve onu yaratacak kadar yüksek bir enerjiye sahip hiçbir şey bulamıyorsunuz. İşte onu gizemli kılan şey bu: Orada neler oluyor? ”dedi.
Kozmik Işın nedir?
Kozmik ışınlar, temelde Güneş Sistemi’nden yıldızlardan hatta uzak galaksilerden kaynaklanan, yüksek enerjili bir parçacık yağmurudur. Bu ışınlar Dünya atmosferi ile etkileştiğinde, bazen yüzeye ulaşan ikincil kozmik ışın duşlarını üretebilir. Öncelikle yüksek enerjili protonlardan ve atom çekirdeğinden oluşan bu ışınlar güneş veya güneş sistemimizin dışından kaynaklanır. Fermi Uzay Teleskobu’ndan (2013) elde edilen veriler, birincil kozmik ışınların önemli bir bölümünün yıldızların süpernova patlamalarından kaynaklandığının kanıtı olarak yorumlanmıştır. – Adil Yeşildağ-