Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kredi kartı alışverişlerinde rekor

Son dönemde ekonomi alanının

Son dönemde ekonomi alanının yakından takip ettiği konulardan biri olan kartlı harcamalar, rekor seviyelere ulaşmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, 8 Mart haftasında banka ve kredi kartı işlem adedi 324 milyonu aşarak dikkat çekti. Bu rakam, yılbaşından önce geleneksel olarak alışveriş haftası olarak bilinen 29 Aralık haftasındaki rekoru geride bıraktı.

Market ve alışveriş merkezlerinin başı çektiği segmentte yapılan işlemler, 111 milyon adetle en yoğun seviyeye ulaştı. Bu, tüketicilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için kartları sıkça kullandığını gösteriyor.

Harcama tutarları da yüksek seviyelerde seyrediyor. 8 Mart’ta banka ve kredi kartı harcamalarının 251,9 milyar TL olduğu belirtilirken, bir önceki hafta 262,6 milyar TL ile rekor kırılmıştı.

Kredi kartlarıyla ilgili olarak, bankaların bazı sınırlamaları uygulamaya başladığı görülüyor. BDDK’nın henüz resmi bir düzenleme yapmamasına rağmen, bankaların kredi kartı nakit avans limitlerini kart limitinin yüzde 25’ine kadar sınırladığı bildiriliyor. Ayrıca, alışverişlerde kurumların yaptıkları taksite “ek taksit” uygulamasının sona erdirildiği öğrenildi.

Bankaların limit artışları konusunda da dikkatli davranmaları isteniyor. Bazı bankalar, seçim sonrasında gelebilecek limit sınırlamalarına karşın önceden yaptıkları limit artışı uygulamasını sürdürmemeleri konusunda uyarılmış durumda. Limit artışlarının maaş beyanları ile sınırlı olması gerektiği hatırlatılırken, bu kurala uymayan bankalara üstü kapalı uyarılar yapıldığı belirtiliyor. (Yusuf Cemil Karaçay)