Kripto para düzenlemesi Meclis’ten geçti

Türkiye’de Meclis tarafından kabul edilen yeni kripto para düzenlemesi, Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklarla ilgili önemli tanımlar ekliyor. Buna göre kripto varlık, elektronik olarak oluşturulabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtılabilen ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlanıyor. Düzenleme, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyete geçebilmesi ve iş yapabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) […]

Türkiye’de Meclis tarafından kabul edilen yeni kripto para düzenlemesi, Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklarla ilgili önemli tanımlar ekliyor. Buna göre kripto varlık, elektronik olarak oluşturulabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtılabilen ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlanıyor. Düzenleme, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyete geçebilmesi ve iş yapabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin almalarını şart koşuyor.

Yasayla platformların ortakları ve yönetim kurulu üyeleri için sermaye piyasası kurumlarıyla benzer asgari şartlar getirilerek mali güç ve iş yapma dürüstlüğü ve itibarının sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, SPK’ye kripto varlıkların alım-satımı, dağıtımı, takası, transferi ve saklanması gibi işlemlere ilişkin düzenleme yetkisi veriliyor.

Fiyatların serbestçe oluşmasına izin verilirken, platformlar güvenilir, şeffaf, adil ve rekabetçi bir ortam sağlamak için emir ve işlem esaslarını belirleyecek ve gerekli gözetim sistemlerini kuracaklar. Ayrıca, piyasa bozucu eylemlerin tespiti ve önlenmesi için sıkı bir takip mekanizması kurulacak ve düzenlemelere uymayanlar için yaptırımlar öngörülecek.

Müşterilere ait nakit ve kripto varlıkların güvenliği sağlanarak, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşteri varlıklarını kendi mal varlıklarından ayrı tutmaları ve bu varlıkların korunmasını düzenlemek de önemli bir amaç olarak belirtiliyor. – Mehmet Durmaz-

Exit mobile version