Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kritik Davada iddianame kabul edildi

Hatay’da Kahramanmaraş merkezli 6

Hatay’da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan ve 169 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Emlakbank 1. Etap Konutları soruşturmasında hazırlanan iddianame, Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, konutların yıkılan bloklarına ait yapı ruhsatı, statik proje, hesap raporu ve zemin etüt bilgisi bulunmadığı belirtildi.
Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Emlakbank 1. Etap Konutları’nın inşasına 1994 yılında başlandığı ve 1996 yılında tamamlandığı ifade edilirken, inşaatta kullanılan donatıların yetersiz olduğu ve yapı ruhsatı ile diğer gerekli belgelerin eksik olduğu vurgulandı. Bilirkişi raporunda, binanın kolon ve kirişlerinde etriye ve çirozların düzensiz yerleştirildiği, demir donatı işçiliğinin özensiz yapıldığı ve yapı standartlarına uyulmadığı kaydedildi.
Tutuklu sanık Mehmet Özat, savunmasında Emlakbank 1. Etap Konutları’nın müteahhidi olmadığını, bu konutların müteahhitliğini Nurettin Mertayak’ın yaptığını belirtti. Özat, kendisinin yalnızca Emlakbank 2. Etap Konutları’nın müteahhitliğini üstlendiğini ve bu yapıların deprem sonrası zarar görmediğini iddia etti.
Tutuksuz sanık Erten Elçi ise, Mertayak’ın inşaat şirketinden yüzde 20 hisse alarak finansman desteği sağladığını, teknik bir görev almadığını ve yapıların müteahhitliğini Mertayak’ın yaptığını öne sürdü. Elçi, Mehmet Özat’ın müteahhitlik konusundaki deneyiminin neden yönetim kurulu başkanı olarak seçildiğini açıkladı.
Sanık Mehmet İhsan Aydeğer de müteahhitliğin Mertayak’a ait olduğunu ve kendisinin herhangi bir görev almadığını belirterek suçsuz olduğunu savundu. İddianamede yer alan bilgilere göre, firari sanık Abdullah Aytaç Kınay hakkında 29 Nisan 2024 tarihinde yakalama emri düzenlendi.
Sanıklar, 28 Kasım 2024 tarihinde Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Ne olmuştu?
Emlakbank Konutları’nın müteahhidi olan Mehmet Özat hakkında yakalama kararı çıkarılmış ancak bulunamamıştı. Emlakbank Konutları’nda yakınlarını kaybedenler vatandaşlar, 10 Kasım 2023 tarihinde Ankara’da bir alışveriş merkezinde Özat’ı yakalayarak polise teslim etmişti. Özat, sevk edildiği Ankara Adliyesi’nde SEGBİS üzerinden soruşturmayı yürüten Antakya’daki Cumhuriyet savcısına ifade vermişti. Sorgunun ardından Özat, tutuklanmıştı.