KRONİK BAŞ AĞRILARI

(Bir uzman hocamızın anlatımından) Baş ağrılarında ne zaman acil müdahale gerekir? Baş ağrısı, önemli bir sinyaldir. Vücudunuzdaki herhangi bir şeyden dolayı da başınız ağrıyabilir, başınızın içindeki bir şeyden dolayı da. Hiçbir ilgi yokken sadece tansiyon yüksekliği ensede ve başta ağrı yapabilir veya başınızın ön kısmını çember şeklinde bir ağrı hissedebilirsiniz, tansiyonunuz yükseldiği zaman. Ya da […]

(Bir uzman hocamızın anlatımından)
Baş ağrılarında ne zaman acil müdahale gerekir?
Baş ağrısı, önemli bir sinyaldir.
Vücudunuzdaki herhangi bir şeyden dolayı da başınız ağrıyabilir, başınızın içindeki bir şeyden dolayı da.
Hiçbir ilgi yokken sadece tansiyon yüksekliği ensede ve başta ağrı yapabilir veya başınızın ön kısmını çember şeklinde bir ağrı hissedebilirsiniz, tansiyonunuz yükseldiği zaman.
Ya da bir etken başınızı, beyninizde bir şey yokken ağrıtabilir.
Çok konuşan biri, çok yüksek ses, çok yüksek volümlü konuşmalar, negatif konuşmalar, bazı insanlar gerçekten insanın başını ağrıtır, bazı ilişkiler başını ağrıtır bu çok net ama…
Baş ağrısı eğer bulantı ve kusmayla birlikteyse acil bir durumdur.
Baş ağrısı ateşle birlikteyse, önemli bir durumdur.
Eğer baş ağrısı ile birlikte bulantı ve kusma hem de ateşle birlikteyse, çok daha önemli bir durumdur.
Baş ağrısı eğer şiddetliyse hemen acil servise gitmek gerekir.
Dolayısıyla baş ağrılarını önemsiz deyip bir kenara atmamak lazım, hele ki kronik alıştığınız bir baş ağrısı varsa, migren hastası iseniz ya da vasküler baş ağrısı, damarsal baş ağrısı dediğimiz bir baş ağrısı probleminiz varsa, buna alışmamalısınız, bununla yaşamaya devam edin, hekiminizin önerdiği ne yapıyorsanız onu yapmaya devam edin.
Mesela ek olarak, ışığı kapatın veya sesi azaltın, uyumaya, dinlenmeye çalışın.
Ya da mümkünse bir pencere açın, odanıza birkaç defa derin nefes alın, açık havada bir süre yürüyüş yapın, ağaçların olduğu yerlerde bir süre vakit geçirin, omuzlarınızı geriye doğru hafifçe alarak gevşeyin, derin nefesler almaya çalışın.
Mümkünse aynı yere sabit durmayın, yavaş hareket ederek, sakin tempoda yürüyüş yapmaya çalışın.
Yine de rahatlamazsanız mutlaka hekiminize gitmeyi ihmal etmeyin.

Exit mobile version