Kudüs (Beyt-Üs Selam) Barış Şehri’dir

Kudüs, barındırdığı dini değerlerle üç Semavi din için (İslam, Hıristiyan, Yahudi) kutsal öneme sahip kadim bir kenttir. Kudüs, Filistin ve İsrail’in orta noktasında yer alır. Kudüs’ün Batı dillerindeki adı Jerusalem, İbrânîce adı, Yeru-şalayim (Yeruşalem)’dir Kudüs Filistin davasının vazgeçilmezidir. Kudüs, 800 bin kişilik nüfusa sahip ve İ.Ö 2000’li yıllara dayanan bir geçmişi vardır. Tarih boyunca kanlı […]

Kudüs, barındırdığı dini değerlerle üç Semavi din için (İslam, Hıristiyan, Yahudi) kutsal öneme sahip kadim bir kenttir.

Kudüs, Filistin ve İsrail’in orta noktasında yer alır.

Kudüs’ün Batı dillerindeki adı Jerusalem, İbrânîce adı, Yeru-şalayim (Yeruşalem)’dir

Kudüs Filistin davasının vazgeçilmezidir.

Kudüs, 800 bin kişilik nüfusa sahip ve İ.Ö 2000’li yıllara dayanan bir geçmişi vardır. Tarih boyunca kanlı kavgalara sahne olmuştur.

Kudüs’ü hiç görmedim ama görmeyi arzuladığım birkaç kentten biri.

Üç kez, 1 Mart Dünya Barış Günü’nde, konuşmacı olarak Kudüs’e davet aldım ama İsrail vizesi almayı içime sindiremediğim için gitmedim. Ama Ürdün’den Kudüs’e özlemle baktım.

Bir kaç kez okuduğum Falih Rıfkı Atay’ın Zeytindağı adlı yapıtı Kudüs’ü güzel betimler.

Tarihin en kanlı savaşları Kudüs’ü ele geçirmek için yapılmıştır. Selahattin Eyubi filmi kolay kolay hafızalardan silinmez.

Kudüs, önce Asur ve Babillilerin, sonra Yahudilerin, Romalıların ardından Haçlı Ordularının, Selahaddin Eyyubi’nin fethiyle Müslümanların, Osmanlı’nın, kısmen Ürdün’ün ve nihayet 1967 savaşından sonra İsrail’in egemenliği altına girmiştir.

Kudüs, en parlak, en huzurlu dönemini Osmanlılar döneminde geçirmiştir.

İslam inancına göre Kudüs, Mekke ve Medine’den sonra en kutsal üçüncü kent.

Kudüs, üç Semavi din için neden kutsal, anımsayalım:

Kudüs’ü Yahudilerin peygamberi Hz. Süleyman inşa etmiştir.

Kudüs’te “Beytül Mukaddes” adlı görkemli Kutsal Tapınak’ın bir ucunda da Mescid-i Aksa bulunmaktadır.

Sadece duvarlarından biri ayakta kalmıştır.

Ayakta kalabilmiş olan bu bölüm Yahudiler için ibadet yeridir. “Ağlama Duvarı” diye anılır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in miracının (göğe yükseldiği) gerçekleştiği Mescid-i Aksa Kudüs’tedir. Mescid-i Aksa ilk yıllarında İslam’ın kıblesi idi

Hz. İsa, Kudüs’te yüklenmiş ağır tahta haçla tırmanışa zorlanmış ve çarmıha gerilmiştir. 68 kuşağından onlarca gencimiz Filistin topraklarında yaşama veda etmişlerdir.

Ve ABD Devlet başkanı Trump iki gün önce Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiğini açıklamıştır. Bu, Filistin’de çocuk, genç, kadın, erkek masum kanı demektir. Bu, hafife alınamaz. Anlaşılan, %35’lere düşen halk desteği karşısında Trump macera peşindedir.

Başta ülkemiz, çok sayıda ülkeden tepkiler çığ gibi büyüyor. İİT dönem sözcüsü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki Pazartesi günü Teşkilatı İstanbul’da toplayacaktır. Umarım somut bir sonuç çıkar.

Filistin davası, insani bir davadır. Bu uğurda binlerce masum insan şehit olmuştur. Bize düşen bu davaya sahip çıkmak ve üç dine mensup insanların barış içinde bir arada yaşamalarına olanak sağlamaktır.

Kudüs, insanlığın ortak malıdır. Siyonistlere peşkeş çekilemez.

Kudüs benim büyülü kentimdir.

Exit mobile version