Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuduz riskli temas sayısı son 15 yılda ciddi boyutlara ulaştı. Kuduz hastalığı riskiyle karşı karşıya kalan vatandaş sayısının 3 milyonu aştığı belirtiliyor.
Son yıllarda çığrından çıkan ve Türkiye’nin en ciddi meselelerinden biri olan başıboş köpek sorunu, bir yandan saldırılar nedeniyle ölüm ve yaralanmalara neden olurken diğer taraftan kist hidatik, kuduz gibi ölümcül hastalıklara yol açıyor. Sorunun büyüklüğü resmi rakamlarla da açıkça gözler önüne seriliyor.
15 YILDA 3 MİLYONU AŞTI!
Halk sağlığını tehdit eden kuduz hastalığının ve kuduz karantinalarının, son yıllarda artması dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2008-2021 yılları arasındaki kuduz riskli temas sayısı 2 milyon 959 bin 338’i geçti. 2022 ve 2023 yılları da göz önünde bulundurulduğunda yaşanan kuduz temas sayılarının 500 bini bulacağı tahmin ediliyor. Bu durumda kuduz riskli temas sayısının 3 milyonu aştığı, hatta 3,5 milyona yaklaştığı değerlendiriliyor.
2008-2021 yılları arasında 22 kişi ise kuduz hastalığından feci şekilde hayatını kaybetti.
TÜRKİYE KUDUZ RİSKİ EN YÜKSEK ÜLKELER LİSTESİNDE
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kuduz hastalığı konusunda Türkiye en riskli ülkeler arasında bulunuyor.
Sıfır başıboş köpek politikası uygulayan ABD, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Kuveyt, Malezya, Arjantin, Şili, Bolivya, Avustralya, Yeni Zellanda, Papua Yeni Gine ve İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Macaristan, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, Polonya, Çekya gibi Avrupa ülkeleri en düşük riskli ülkeler arasında yer alıyor.
Hiç kuduz riski bulunmayan Yeni Zelanda ve Japonya ise bu konuda en güvenilir ülkeler listesinde başı çekiyor.