Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy Antakya’da Açıkladı

İkonik Yapılarla Antakya İmar Yapısında 307 Hektarlık Alan Riskli Bölge İlan Edildi.. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çok sayıda tarihi yapının depremde zarar gördüğü ilimiz Hatay’da etaplar halinde ihya odak noktaları belirlediklerini vurgulayarak, “İkonik yapılarla birlikte bütün Antakya’nın genelini kapsayacak bir imar yapısını oluşturacağız.” açıklaması yaptı. Bakan ERSOY Antakya’daki temas ve incelemeleri sonrası […]

İkonik Yapılarla Antakya İmar Yapısında 307 Hektarlık Alan Riskli Bölge İlan Edildi..

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çok sayıda tarihi yapının depremde zarar gördüğü ilimiz Hatay’da etaplar halinde ihya odak noktaları belirlediklerini vurgulayarak, “İkonik yapılarla birlikte bütün Antakya’nın genelini kapsayacak bir imar yapısını oluşturacağız.” açıklaması yaptı.
Bakan ERSOY Antakya’daki temas ve incelemeleri sonrası açıklamasında ”Önce ikonik yapıları, şehrin cazibe merkezlerini oluşturuyoruz. Sonra da bu fikri Antakya geneline yayacağız. Bunları 3 boyutlu modelleme ile yapıyoruz” dedi.
Antakya Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’nı hazırladıklarını dile getiren Bakan Ersoy, alanında uzman bilim kurulu üyeleriyle iş birliği halinde çalıştıklarını söyledi. Toplamda 307 hektarlık bölgeyi riskli olarak ilan ettiklerini anlatan Bakan Ersoy, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptıkları protokol kapsamında, sit alanları ve tescilli yapılara ilişkin her türlü plan, proje hazırlama, uygulama ve denetleme yetkisini devraldıklarını dile getirdi.
Antakya özeli ile Hatay genelinde öncelikli olarak alandaki hafriyatın kaldırılmasını hedeflediklerini aktaran Bakan Ersoy, şunları söyledi:
“15 Eylül tarihine kadar buradaki hafriyatın tamamını kaldırmak ve sonra ayrıştırma noktalarına taşımayı amaçlıyoruz. Ayrıştırma noktasında, içerisinde kurtarılabilecek malzemeleri çıkarıp onları yeniden ihya sırasında aynı binaların restorasyonlarında yapı malzemesi olarak kullanmaya devam edeceğiz. Çalışmalar bittikten sonra Koruma Amaçlı İmar Planı başlatıldı. Hedefimiz Ağustos ayı sonuna kadar planı tamamlayıp 1 Eylül itibarıyla planı askıya çıkmak. 30 gün içerisinde gelecek itirazları değerlendirerek ekim başına planı uygulamaya hazır hale getirmek istiyoruz. Ardından ise kurtarma kazısına başlayacağız. Bu bölgede antik şehir de var o antik şehrin izleri de tespit ediliyor”

405 ESER ZARAR GÖRDÜ

Antakya’daki incelemeleri ile ilgili olarak yaklaşık 405 kültür varlığının depremde tamamen yıkıldığı veya zarar gördüğünü vurgulayan Bakan Ersoy, şöyle dedi:
“”Bu tespitlerle ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Bunların restorasyon çalışmaları yapılıyor. Ulaşılan kültür enkazı ise yüzde 50. Kurtarma kazıları yapıldıktan sonra bunlar döküm sahalarına taşınacak ve ayrıştırma işlemleri yapılacak. Koruma amaçlı imar planı oluşturulması çok önemli. Önceliğimiz tarihi araştırma, alanın doğal yapısı, sosyolojik yapı, arkeolojik araştırmalar, kentsel hafıza araştırması, mimari doku, yapısal karakteristik özellikler. Bu çalışmalar için planlama ekibi oluşturuldu. Plandaki en önemli konu kentsel hafıza. Bilimsel çalışmalar göz önünde bulundurularak tespitler yapılıyor. Eski yerleşim bilgilerini topluyoruz. Etaplama halinde ihya odak noktalarını belirliyoruz. Mesela Kurtuluş Caddesi düzenlemesinde yapı yükseklikleri düşürülecek. İkonik yapılarla birlikte bütün Antakya’nın genelini kapsayacak bir imar yapısını oluşturacağız. Önce ikonik yapıları, şehrin cazibe merkezlerini oluşturuyoruz. Sonra da bu fikri Antakya geneline yayacağız. Bunları 3 boyutlu modelleme ile yapıyoruz. Hedeflenen yerleşim dokusu, Hatay’ın geçmiş hafızasını koruyacak şekilde olacak” – Adil Yeşildağ-

Exit mobile version