Hatay’ın ÇİÇEKLİ Hikayesi
“Bu sergide, Hatay’ın endemik bitkilerinin seramiğe işlenmiş halini görüyoruz” diyen Vali Doğan, şehrin endemik bitkilerinin seramiğe işlendiği, serginin en büyük çalışmasını ise belirlenen bir noktada konumlandırmak ve kent insanı ile paylaşmak istediklerini dile getirdi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Hatay Valiliği işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Disiplinler Arası, Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Endemik Bitkileri Üzerinden Hatay Kadim Tarihi ve Kültür Değerlerini Tanıtım Projesi” Sergisi, Hatay Arkeoloji Müzesi bünyesinde açıldı. Vali Rahmi Doğan, açılışı, Proje sahibi ve Yürütücüsü / Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ile çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirdi.
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, birçok akademisyenin katılımıyla hazırlanan çalışmaların yer aldığı sergiyi gezen Vali Doğan, ortaya konan çalışmanın değerli ve anlamlı olduğunu söylerken, katkı veren herkese teşekkür etti.
-ÇOK ÖZEL BİR SERGİ-
Vali Rahmi Doğan, sergi için yaptığı kısa açıklamasında şunları dile getirdi:
“Müzemiz, zaten dünyanın en özel müzelerinden bir tanesi. Müzenin içerisindeki tüm eserler, Hatay’dan çıkan eserler. O açıdan da çok önemli. Pandeminin bitmesiyle birlikte, özellikle hafta sonları, çok ciddi ziyaretçi alıyoruz. Bugün ise çok özel bir serginin açılışını yaptık. Sergiyi, Hatay Valiliği olarak, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ile beraber açtık. Hem Üniversite yönetimine hem bu serginin açılışında büyük bir emeği olan Özlem Hocama teşekkür ediyorum.
Bu sergide, Hatay’ın endemik bitkilerinin seramiğe işlenmiş halini görüyoruz. Hatay, endemik bitki açısından çok özel bir yer. Hatay, 300’ün üzerinde endemik bitkisi olan bir şehir. Biliyorsunuz, Türkiye’de alanında tek alan, bir Aromatik Bitkiler Müzesi’ne de sahip bir iliz. Bu sergi ile birlikte hem seramik sanatına, hem resim sanatına, hem de diğer sanatçıların güzel eserlerine bu alanda yer vermiş olduk.
Özellikle Müze’nin girişinde açtık. Çünkü ilimize gelen ziyaretçilerin büyük bir bölümü, gezilerine Müze ile başlıyor. Bu sergi ile birlikte, onlarda da bir farkındalık yaratmak istedik. Çok özel bir çalışma olmuş. Ben, tüm sanatçı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ellerine, emeklerine sağlık.”
Vali Doğan, Hatay’ın endemik bitkilerinin seramiğe işlendiği panoyu ise şehrin belirlenen bir noktasında konumlandırarak sergilemek istediklerini dile getirdi.
-GELECEĞE MİRAS–
Aslen Hataylı olan, Proje sahibi ve Yürütücüsü / İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal ise
“Sergiye dair çalışmaları, bilimsel bir altyapıyla gerçekleştirdik. Sanatçı dostlarım, bu projede büyük bir aşkla çalıştı. Bizler hem Amanos, hem de Habib-i Neccar Dağlarındaki çiçekleri, bu şekilde, üç boyutlu olarak geleceğe miras bırakmak istedik” dedi.
-Tamer Yazar-