Bakanlık Devrede!
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip ASAN, Ticaret Bakanlığının, vatandaşların tükettiği coğrafi işaretli ürünleri denetleyeceğini belirterek, “Bu, sistemi daha da güçlendirecek” dedi, gözler de Antakya’nın son tescilli ürünlerine, özellikle de künefesine çevrildi.
Hatay’da, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Coğrafi İşaret’ çalışmalarında gelinen noktada Künefe ve Sürk Çökeleği adına atılan adımlarda en çok gündeme gelen ‘denetimler’ ve ‘kontroller’ konusu artık Bakanlık uhdesinde! Konuya ilişkin imzalar, TÜRKPATENT ile Ticaret Bakanlığı arasında geçtiğimiz günlerde atıldı.
-TESCİL VE KONTROL-
TÜRKPATENT ile Ticaret Bakanlığı arasında, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adlarının korunması ve denetimiyle ilgili çalışmaların yürütülmesi amacıyla imzalanan işbirliği protokolü sonrasında gözler, kent merkezinde birçok işletme tarafından sunulan, ancak farklı tat ve tarifleri ile dikkati çeken Antakya Künefesi’ne çevrildi.
Son bir yılda 200’e yakın yeni coğrafi işaret tescili yapıldığını ifade eden Asan, coğrafi işaretlerden nasıl daha fazla para kazanılacağı ve uluslararası pazara nasıl girilebileceği yönünde de çalışmalar yaptıklarını bildirdi. Asan, coğrafi işaretli ürünlerin “katma değeri yüksek tarım ürünü” olduğuna dikkati çekerek, “Avrupa Birliği (AB) yıllık 55 milyar avroluk bir katma değer yaratıyor” şeklinde konuştu.
-ATSO’YA DESTEK!-
Normal şartlarda, ilgili ürünün denetim ve kontrolünden sorumlu kurum olarak dikkati çeken Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), bundan sonraki süreçte yanında Ticaret Bakanlığı’nı da görecek. Tam da bu noktada konuşan ve coğrafi işaretlerin tescili kadar denetiminin de önemli olduğunu vurgulayan Asan, “Bu anlamda bu işbirliği protokolü çok önemli. Bununla beraber Ticaret Bakanlığımız, vatandaşların tükettiği coğrafi işaretli ürünlerin gerektiği gibi olup
-TÜKETİCİ ÖNCELİĞİ-
Yeni sürece ilişkin bilgi veren, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ahmet Erdal da, yerel ürün hizmetlerine olan ilginin son yıllarda arttığına işaret ederken, “Dolayısıyla ülkemizde ve dünyada yerel değerlere olan yüksek talep nedeniyle tüketicinin korunması giderek önem kazanıyor.” ifadesini kullandı. Erdal, imzalanan protokolle beraber, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları ve tüketicinin korunması anlamında kurumlar arasında koordinasyonun sağlanacağını da vurguladı.
Protokol kapsamında, TÜRKPATENT’in, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı kullanılarak
-FARK YARATIR-
Ankara’da atılan imzalara işaret eden bir işletmeci, denetimlerin Ankara nezdinde, Bakanlık tarafından yapılmasının önemli olduğunu ve desteklediğini ifade ederken, şöyle konuştu:
“Antakya’ya gelenlerin tatmadan gitmediği lezzetlerin başında geliyor, Künefe. Ancak peynirinden tutun, içinde kullanılan yağına kadar o kadar çok ince detay var ki, bazen yereldeki denetim ve kontrollerin yetersizliğini bizler de gündeme getiriyoruz. Özenin şart olduğu bir üretimde, inanın, birçok yerde birçok farklı aromadan ve görüntüde künefe yemeniz mümkün. Bu da imajı bozuyor. O anlamda, ATSO’nun Antakya’daki sorumluluğunu Bakanlıkla paylaşıyor olmasından memnunum açıkçası.” -Tamer Yazar-