Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuraklığın vurduğu Milleyha’ya yağmur can suyu oldu

Hatay’da son 65 yılın en kurak döneminin yaşanmasıyla neredeyse tamamen

Hatay’da son 65 yılın en kurak döneminin yaşanmasıyla neredeyse tamamen kuruyan Samandağ ilçesindeki Milleyha Kuş Cenneti, son günlerde etkili olan yağışlarla birlikte yeniden canlanmaya başladı. Sulak alanda su seviyesinin yükselmesiyle kuş sesleri yeniden yankılanırken, göç güzergâhındaki Milleyha’da kuş hareketliliği arttı.

Yağışıyla bilinen Amanos Dağları’nın eteklerinde yer alan Hatay’da 2025 yılında yağış miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 66 oranında düştü. Kuraklık, yalnızca içme suyu kaynaklarını ve barajları değil, 314 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Milleyha Kuş Cenneti’ni de olumsuz etkiledi. Ancak geçtiğimiz haftadan itibaren etkili olan şiddetli yağışlarla birlikte bölgede su seviyeleri yeniden yükselmeye başladı.

Kuşların göç yolu yeniden şenlendi

Kuş gözlemcisi ve fen bilimleri öğretmeni Erol Yüksel, son yağışların Milleyha Kuş Cenneti’ne “can suyu” olduğunu belirterek, sulak alanda kuş türü çeşitliliğinin arttığını söyledi. Yüksel, “Hatay ve Güney Akdeniz’de son 65 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Barajlardaki su seviyeleri korkutucuydu, yer altı suları kurudu. Buna rağmen Milleyha’da bir günde 50 ila 60 kuş türü gözlemlemeye devam ettik. Son yağmurlarla birlikte ana göl tekrar suyla buluştu ve kuş türlerinde belirgin bir artış yaşandı” dedi.
Bölgede flamingo, kılkuyruk, çıkrıkçın, kaşı gaga, yeşilbaş, cılıbıt ve martılar gibi türlerin yeniden görüldüğünü ifade eden Yüksel, “Hepsi adeta kuş cennetinde güle oynaya yaşıyor. Ortam huzurlu ve doğa yeniden nefes almaya başladı” şeklinde konuştu.


“Kuraklığın etkileri endişe verici boyutlara ulaştı”

Milleyha Kuş Cenneti’ni 5 yıldır takip ettiğini söyleyen Yüksel, kuraklığın yalnızca doğayı değil tüm yaşamı etkilediğinin altını çizdi:
“Yer altı kuyuları kurudu, suya ulaşmak zorlaştı. Bu durum tüm canlılar için büyük bir tehdit haline geldi. Normalde suyun temmuz ayında çekilmesi gerekirken bu yıl nisan sonunda çekilmeye başladı. Yaz boyunca hiç yağış almadık. Şimdi yağan yağmurlar bu yüzden çok değerli, adeta bir can suyu oldu.”

Yağışların devam etmesini umduklarını belirten Yüksel, “Dilerim ki kuraklık günlerini geride bırakırız. Eğer bu kuraklık gelecek yıllarda da devam ederse bizi ciddi sıkıntılar bekliyor” diyerek sözlerini tamamladı.