Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kuraklıkla mücadele seferberliğinde

Hatay ve Asi Havzası

Hatay ve Asi Havzası da var

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’deki kuraklık riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacıyla, bu yıl ülkenin dört bir yanındaki 15 havza için ‘kuraklık yönetim planları’ hazırlarken, 2021’de, 7 havza ölçeğinde bu çalışmayı yapacak. Bu yılsonu itibariyle ‘kuraklık yönetim planları’ tamamlanan 15 havza içinde Hatay/Asi Havzası da var.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, 2021 senesi itibariyle “kuraklık yönetim planları” kapsamında gündemine aldığı 15 havza içinde, yeraltı suyu bakımından en kritik havzalardan biri olan Asi Havzası da yer alıyor. Asi Havzası, Türkiye’nin 25 havzasından biri. Hatay, Kilis, Gaziantep, Adana ve Osmaniye illerinin tamamını ve/veya bir kısmını kapsıyor.
Bu konudaki toplantılardan biri, 2019 senesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından “Asi Havzası Kuraklık Yönetim Planı” başlığında Antakya gerçekleştirilmiş, havzadaki kuraklık ve iklim değişikliğinin yeraltı suyu ve yüzeysel su kaynaklarına etkileri ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmıştı.
-15 HAVZA!-
Çalışmalarını sürdüren Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’deki kuraklık riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacıyla, bu yıl 15 havza için kuraklık yönetim planlarını hazırlarken, gelecek yıl 7 havza ölçeğinde bu çalışmaların yapılmasını ve 2023’e kadar 25 havzada söz konusu planların tamamlanmasını hedefliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan rapordan yapılan derlemeye göre, Bakanlık, tarımsal kuraklıkla mücadelede yeterli kapasiteye ulaşmış kurumsal bir yapıyı geliştirmek ve kuraklığın tarıma olumsuz etkilerini azaltmak veya önlemek amacıyla, 2018-2022 yıllarını kapsayan Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırlayarak uygulamaya koydu.
Plan kapsamında, tarım sektörünün iklim değişikliğine karşı uyum sağlaması, verim kaybının minimize edilmesi, gıda güvenliğine katkıda bulunması amacıyla tarımsal faaliyet kaynaklı sera gazı emisyonlarının hesaplanması ve azaltılmasına yönelik faaliyetler belirlenerek sürdürülebilir arazi yönetimi ve iklim dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması çalışmaları yapılıyor.
-ÇİFTÇİ OKULU-
Bakanlık yetkililerince, arazi bozunumunun önlenmesi için sürdürülebilir toprak yönetimi, iklim değişikliğine uyum kapasitesinin artırılması için iklim dostu tarım uygulamaları, tarım alanlarının verimli kullanımı çerçevesinde düşük karbon salımı teknolojilerinin adaptasyonu ve yaygınlaştırılması açısından tarımsal çevrenin koruma-kullanma dengesi içinde dış kaynaklı projelerle yerinde uygulama projeleri yürütülüyor. Bu bağlamda, 24 uygulamalı çiftçi okulu kuruldu ve bu zamana kadar 550 çiftçiye uygulamalı eğitimler verildi. Bakanlık tarafından 39 il ve toplam 32 milyon hektar alanı kapsayan Bozkır Ekosistem Haritası da oluşturularak, Tarım Bilgi Sistemi’ne (TARBİL) entegre edildi.
-KURAKLIK YÖNETİMİ-
Bakanlık tarafından, Türkiye’deki kuraklık riskinin azaltılması ve yönetilmesi amacıyla havza ölçeğinde kuraklık yönetim planları da hazırlanıyor. Bu yıl sonu itibariyle 15 havzada (Konya, Akarçay, Kuzey Ege, Küçük Menderes, Doğu Akdeniz, Batı Akdeniz, Burdur, Van Gölü, Antalya, Asi, Seyhan, Ceyhan, Gediz, Büyük Menderes ve Fırat-Dicle) kuraklık yönetim planları tamamlandı. 2021’de, 7 havzada (Sakarya, Susurluk, Meriç-Ergene, Marmara, Yeşilırmak, Batı Karadeniz, Kızılırmak) söz konusu planların hazırlanmasına devam edilecek. 2023 yılına kadar toplam 25 havzanın planlarının tamamlanması hedefleniyor. Tamer Yazar / AA