Suriyeli mülteciler için insani yardım projeleri yürüten Hayata Destek Derneği ile Huskader işbirliğinde hayata geçirilen ‘Geçim Kaynağı Yaşam Kaynağı’ Projesi’ne katılan Suriyeli kursiyerlerin ortak bir isteği var…
Hatay Uluslararası Sürdürülebilir Kalkındırma Derneği (HUSKADER) ile Hayata Destek Derneği’nin işbirliğinde hayata geçirilen ‘Geçim Kaynağı Yaşam Kaynağı’ adlı projenin 3 aylık çalışma dönemi tamamlandı. Proje’nin kapanış kokteyli, Kadın Aile Danışma ve Hizmet Merkezi’nde (KADHİM) gerçekleşti. Kapanış Kokteyline, katılımcı kursiyerlerin yanı sıra, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Çerko, Antakya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ahmet Kocaoğlu ile Proje’nin temsilcileri katıldı.
-103 KİŞİ KATILDI-
Ekim 2012 tarihinden itibaren, Suriye’deki krizden etkilenerek evlerini terk etmek zorunda kalan ve kamp dışında yaşam mücadelesi veren Suriyeli mülteciler için insani yardım projeleri yürüten Hayata Destek Derneği adına Antakya Gazetesi’ne kısa bir açıklama yapan Proje Sorumlusu Dilek Kuş, şunları söyledi:
“Artık 5 seneyi geride bıraktık ve bu insanlar, artık anlık yardımlar dışında daha uzun vadeli katkılara ihtiyaç duyuyorlar. Bu anlamda, günü kurtaracak yardımların ötesine geçmek gerekiyor. Bu Proje ve bu kurslar bu anlamda hayata geçirildi. Bu insanların, geçimlerini sağlayabilecek bir hale getirilmesi adına hayata geçirildi. Peki, hangi kurslar diye soracak olursanız eğer… Takı İmitasyon Kursları, Sanatsal Mozaik Kursu, Hasır Örmecilik Kursu, İpek Dokuma Kursu ve Halk Eğitim’in kendi binasında açılan Aşçı Çıraklığı Kursu… ”
2016 Eylül ayı içinde başlayan kursların Aralık ayı içinde sonlandığını söyleyen Kuş, kurslara Hatay genelinde 103 kişi katıldığı bilgisini de verdi.
-KEŞKE BİTMESEYDİ-
‘Geçim Kaynağı Yaşam Kaynağı’ adlı projenin katılımcıları arasında yer alan Suriyeliler, hem projeden hem de proje ile hayata geçirilen kurslardan fazlasıyla memnunlar. Memnuniyetini belirtenlerden biri, Suriye’nin Lazkiye kentinden gelen ve uzun zamandır Hatay’da olduğunu söyleyen, Yasemin Boşnak. 3 yıldır Türkiye’de olduğunu anlatan Boşnak, Türkmen olduğunu, bu süre içerisinde gönüllü öğretmenlik yapma fırsatı bulduğunu, katıldığı mozaik kursunun ise kendisine çok şey kattığını dile getirdi ve şöyle konuştu:
“Suriye’de öğrenciydim. 4. Sınıfa gidiyordum. Ancak savaş yüzünden okulumu bırakmak zorunda kaldım. Türkiye’ye geldikten sonra, gönüllü olarak okullarda çalıştım. Türkçe Öğretmenliği yaptım. Ardından Hayata Destek Derneği’nin açtığı bu kursa katıldım. Katılmaktan da çok memnunum. Yeni şeyler öğrendim. Yeni insanlarla tanıştım. Açıkça söylemek gerekirse, kurs bittiği için çok üzgünüm. Keşke bitmeseydi diyorum. Çünkü burası bizler için gerçekten de özel bir yer oldu. Üzüntümüzü unuttuğumuz bir yer oldu. Tek bir şey istiyorum… Bu kurslar devam etsin.”
-DEVAM ETMELİ-
Antakya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nda Gümüş Öğretmenliği yapan Ferhan Çamcı, toplam 22 kursiyere eğitim verdiğini söylerken, “Çok güzeldi, çok keyifliydi. Burada adeta bir aile olduk diyebilirim. Çok da güzel şeyler çıktı ortaya. Dilerim bu kurs onlara aynı zamanda bir meslek de edindirmiştir” diye konuştu. Bu proje ile hayata geçen kursların, Suriyeli vatandaşların topluma adaptasyonu konusunda ciddi katkılar sunduğuna da işaret eden Çamcı, “Kültürler arası iletişim açısından, özellikle de birer meslek edinip aile bütçelerine katkıda bulanabilmeleri açısından, hayata geçen bu Proje gerçekten de çok önemli. O anlamda bu Projelerin artarak devam etmesi gerektiğini düşünenlerdenim” dedi.
-Selvi Günay-