TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) heyetiyle bir araya geldi. KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Sabah yazarı Yavuz Donat, KGK Genel Başkan Yardımcısı Savaş Çokduygulu, KGK Genel Sekreteri Lütfü Karakaş, KGK Dış Medya Meclis Başkan Vekili Ahmet Coşkunaydın, Ekotürk TV sahibi Cengiz Özdemir, KGK Genel Başkan Yardımcısı Nalan Yazgan, KGK Yaygın Medya Başkan Yardımcısı Esra Öztürk, KGK Genel Sekreter Yardımcısı Hayati Arıgan, KGK Yönetim Kurulu üyesi Hacı Odabaş, KGk üyesi Nigar İbrahimova, KGK Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Levent Erarslan ve KGK Danışma Kurulu Başkan Vekili İmbat Muğlu’dan oluşan KGK heyete yer aldı. Kahvaltılı basın toplantısında konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin Balkanlar’daki çalışmalarından, bölgesel güvenlik ve istikrara yönelik politikalarına kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Balkanlarda güven ve istikrar vurgusu
KGK heyetini kabulünde konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin Balkanlar’daki etkinliğine dikkat çekti. Bölgenin tarihsel bağlarına işaret eden Kurtulmuş, “Biz Balkanlar’da güven ve istikrarın sağlanmasının ana mesele olması gerektiğini düşünüyoruz. Osmanlı döneminden kalan tarihsel bir pozitif algı var ve biz bunu dostluk ve kardeşlik ilişkileriyle güçlendirmek için çalışıyoruz” dedi.
Kurtulmuş, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı gibi kültürel diplomasi kurumlarının Balkanlar’daki faaliyetlerinin bölge halklarıyla bağların güçlendirilmesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Kuzey Makedonya’daki Türkçe Eğitim Bayramı gibi adımları hatırlatarak, Türk kültürünün Balkanlar’daki etkisinin devam ettiğini belirtti.
Türkiye’nin barışçıl perspektifi
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Kurtulmuş, Türkiye’nin barışçıl perspektifini vurgulayarak, “Türkiye, Dolmabahçe görüşmelerinde son bir imzaya kadar gelen barış sürecine liderlik etti. Ancak savaşın bitmesini istemeyen bazı güçler bu süreci baltaladı” dedi. İki taraf arasında adil ve kalıcı bir barış sağlanması için yeni bir fırsat doğduğunu dile getiren Kurtulmuş, Türkiye’nin bu sürece katkı sunmaya devam edeceğini kaydetti.
Suriye’de çözüm odaklı yaklaşım
Suriye konusunda da açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Türkiye’nin üç temel noktaya odaklandığını söyledi: Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması, toplumsal kesimlerin temsil edildiği bir yönetim modelinin oluşturulması ve terör örgütlerinin Suriye’den temizlenmesi. Kurtulmuş, “Suriye’de yeni bir dönemin başlaması gerekiyor. Bu süreç, Türkiye’ye dost olan milyonlarca Suriyelinin ülkelerine güvenle dönmesiyle mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.
Filistin için adalet ve çözüm çağrısı
İsrail-Filistin meselesine değinen Kurtulmuş, Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin İsrail aleyhine aldığı kararların, insanlık tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtti. İsrail’in işlediği suçlardan dolayı hesap vermesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, “1967 sınırlarında egemen bir Filistin Devleti’nin kurulması elzemdir. Bu süreç, İsrail için zorlu bir dönemin başlangıcı olacaktır” dedi.
“Türkiye, etkili bir küresel aktör olarak yoluna devam edecek”
Türkiye’nin, bölgesel ve küresel politikalarda güçlü bir momentum yakaladığını belirten Kurtulmuş, bu ivmenin artırılarak sürdürüleceğini söyledi. Türkiye’nin hem Balkanlar’da hem de diğer coğrafyalarda barışçıl ve yapıcı politikalar izlediğini dile getiren Kurtulmuş, “Allah birliğimizi ve dirliğimizi daim etsin. Türkiye’yi terörün konuşulmadığı bir ülke haline getirmek için elimizden geleni yapacağız” diyerek sözlerini tamamladı.