Laiklik, Türkiye’nin yaşam sorunudur!

Ankara Adliyesi’nin merkez binasında açılması planlanan “Yaz Kur’an Kursu” uygulamasını değerlendiren Balkız, Muammer Aksoy’un “Laiklik” vurgusuna işaret etti, bir şeyin altını özenle çizdi. Geçtiğimiz günlerde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakim ve savcılara gönderilen bir mesajla, hakimler, savcılar ve onların çocukları için Kuran kursu açıldığı duyurulmuş, Kur’an kursunun ise Ankara Adliyesi merkez binasında düzenleneceği belirtilmişti. Bu […]

Ankara Adliyesi’nin merkez binasında açılması planlanan “Yaz Kur’an Kursu” uygulamasını değerlendiren Balkız, Muammer Aksoy’un “Laiklik” vurgusuna işaret etti, bir şeyin altını özenle çizdi.

Geçtiğimiz günlerde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakim ve savcılara gönderilen bir mesajla, hakimler, savcılar ve onların çocukları için Kuran kursu açıldığı duyurulmuş, Kur’an kursunun ise Ankara Adliyesi merkez binasında düzenleneceği belirtilmişti.

Bu konudaki gelişmeyi “Laik Devlet” başlığı altında yorumlayan Hataylı Akademisyen / Hukukçu, Ankara Barosu üyesi Neval Oğan Balkız, “Devletin bütün kurum, kuruluş ve örgütlenmesinde ‘bizden olanlar ve olmayanlar’ ayrımını yapıp, ‘bizden olanlarla’ doldurulmasında gelinen nokta, Anayasa’da, ‘yapısı, işleyişi ve görüntüsüyle’ tam olarak ‘bağımsız ve  tarafsız’ olması, halkın buna güveneceği görüntüyü de sağlaması gerektiği düzenlenen yargıda, ‘adaletin, mülkün temeli’ olduğu değil,  birinin tekeli olduğunun ilanıdır” tespitinde durdu.

Muammer Aksoy’un, “Türkiye’nin ana davası, laikliktir. Laiklik ilkesinin kalktığı bir Türkiye, çağdaş uygarlık düzeyine kesinlikle ulaşamaz. Çünkü şeriatın yarısı ibadet ve inançla, öbür yarısı devlet düzeniyle ilgilidir! Dolayısıyla laiklik, Türkiye’nin, Türk Devleti’nin yaşam sorunudur” deyişini hatırlatan Balkız, “Gelinen süreçte, bu sorunun ne denli yaşamsal, tek tek bireyler, halk kesimleri ve tüm toplum için ne kadar önemli hale geldiği ortada!” dedi.

-Tamer Yazar-

Exit mobile version