Başvuru Zamanı!
Sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan bir sivil toplum kuruluşu olan Habitat’ın Hatay dahil 32 il için özel bir çağrısı var… “Bölgesel tatlar üretiyorsan, Yerel Lezzet Girişimcilik Programı’na katıl, işletmeni beraber büyütelim.” Bu çağrının son tarihi, 31 Mayıs!
Kız Kardeşim Projesi, Ocak 2018’den beri; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Habitat Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Coca-Cola Türkiye ortaklığında yürütülüyor. Proje, kadınların; bölgesel ekonomik kalkınmada etkin rol almalarının sağlanması, ekonomik hayata katılım konusunda gerekli bilgi-becerilerle donatılarak toplumsal ve ekonomik konumlarının güçlenmesini amaçlıyor. 2019 yılının sonuna kadar, proje, 9.000 kadına ulaşmayı hedefliyor. Yerel eğitimlere ek olarak, 2019 yılı Nisan-Ağustos ayları içerisinde, Yerel Lezzet Girişimciliği Programı 3 aşama halinde gerçekleştirilecek. Online başvuruların arından, değerlendirme sürecini takiben, yerelde ön elemeler gerçekleşecek. Hatay dahil 32 ilde ön elemeyi geçmeyi
-AMAÇ-
Buradaki hedeflenen asıl şey… Belirlenecek 10 işletme için; unutulmaya yüz tutmuş veya hali hazırda var olan, yerel halk tarafından üretilen lezzetlerin tanıtım, görünürlük faaliyetlerini ön plana çıkartarak, bu lezzetleri üreten kadınların sosyal ve ekonomik konumlarının güçlenmesine katkıda bulunmak. Bu kapsamda, yerel lezzetler üzerine çalışan, hali hazırda işletme sahibi olan girişimci kadınların, işletmelerini geliştirebilmelerine katkı sağlanacak. Kız Kardeşim Yerel Lezzet Girişimcilik Kampı; yerel lezzetler üzerine çalışan kadınların işlerini geliştirmesine katkı sunacak ve onlara markalaşma desteği sağlayacak. Yerel mutfak hikâyelerinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra, sürecin sonunda, Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile örtüşen kriterler ışığında oluşturulacak olan gıda topluluğuyla da, dolaylı olarak küçük üreticinin desteklenmesi sağlanacak.
-UYGULAMA-
Yerel Lezzet Girişimcilik Kamplarının uygulaması üç aşamadan oluşacak.
1.Aşama: Online başvuruların tamamlanmasının ardından, değerlendirme sonunda teknik
2.Aşama: Başvuru alınan şehirlerde, ön değerlendirme toplantısı için jüri, başvuru sahipleriyle görüşecek, yemeklerin hikâyelerini görüşme esnasında dinleyecek, girişimcilerin fikirlerini ve işletmeyi değerlendirecek.
3. Aşama: İl bazlı en yüksek puanı alan katılımcılar, İstanbul’da gerçekleştirilecek Yerel Lezzet Kampı’na davet edilecek. 3 gün sürecek olan kampta, kadınlara yönelik hızlandırıcı eğitimler gerçekleştirilecek. Hibe alma kriterlerine göre en yüksek puanları alan 10 kadın, iş geliştirme hibesi almaya hak kazanacak ve Lezzet Kampı’nın son günündeki gala sonrasında, girişimciler, 3 aylık süre içinde danışmanlarla görüşmeler gerçekleştirerek işletmelerini geliştirme imkanına sahip olacak.
-KİMLER?-
Hatay, Adana, Antalya, Diyarbakır, Isparta, Mersin, Ordu, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Giresun,
Restoranının/lokantasının başka şubesi olmayanlar… İşini büyütmek isteyen, bu motivasyona sahip ve öğrenmeye açık olanlar… Girişimci motivasyonuna sahip ve istekli olanlar… Yerel lezzetlere ilgi duyan ve bu alanda kendini geliştirmek isteyenler… Yerel mutfak alanında deneyimli, tecrübeli ve istekli olanlar…
Katılımın ön şartı, işletmenin çoğunluk hissesinin ya da imza yetkisinin bir kadında olmasıdır. Son başvuru tarihi, 31 Mayıs!
Her türlü soru için; kizkardesim@habitatdernegi.org adresine mail atabilir ya da 0212 265 33 14 numarayı arayabilirsiniz.-Tamer Yazar-