Limon’a İhraç Yasağı

TİM; İhracatçılara bir yazı göndererek, zengin C vitamini bulunan Limon’un ihraç yasağına alındığını duyurdu. Koronavirüs salgını ile birlikte korunma yöntemleri arasında gösterilen, zengin C vitamini içeren limon, ihraç ürünleri listesinden çıkarıldı. Koronavirüs salgınıyla birlikte, içerdiği C vitamini nedeniyle limona talep hızla arttı. 2019 limon rekoltesinin düşüklüğü de bu talep artışına eklenince, limonun kilo fiyatı 10-12 […]

TİM; İhracatçılara bir yazı göndererek, zengin C vitamini bulunan Limon’un ihraç yasağına alındığını duyurdu.

Koronavirüs salgını ile birlikte korunma yöntemleri arasında gösterilen, zengin C vitamini içeren limon, ihraç ürünleri listesinden çıkarıldı.
Koronavirüs salgınıyla birlikte, içerdiği C vitamini nedeniyle limona talep hızla arttı. 2019 limon rekoltesinin düşüklüğü de bu talep artışına eklenince, limonun kilo fiyatı 10-12 TL’ye dayandı. Hükümet ise bu duruma önlem olarak, şifahi ihracat yasağı getirdi.
İhracatçı birlikleri tarafından 26 Mart’ta üyelerine gönderilen mesajda, “Yetkili makamlardan alınan şifahi bilgiye göre, COVID-19 salgını nedeniyle, 2019 yılında limon rekoltesinin düşük olmasına bağlı olarak, limon ihracatının Ağustos 2020 tarihine kadar ‘İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ’ kapsamına alınacağı, bu süreç içerisinde de limon ihracatı için sağlık sertifikası düzenlenmesi gerekeceği belirtilmiştir” denildi.
Bu bilgi mesajı sonrasında, limonun, ihracı yasak ve ön izne bağlı mallar listesine alınmasına ilişkin bir değişiklik hala Resmi Gazete’de yayımlanmış değil. Ancak limon ihracatı da yapılamıyor. Çünkü İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Ticaret Müdürlükleri, gümrüğe ibraz edeceği gerekli evrakları, bu şifahi emre uyarak ihracatçıya vermiyor.
-İHRACATA 10 NİSAN’A KADAR İZİN VERİLMELİ-
Konuyla ilgili olarak, ihracatçıların, bu ani kararla beraber mağduriyet yaşadıklarını savunan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, şunları kaydetti:
“İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda limon ihracatının yasaklanması anlaşılabilir bir durumdur. Ancak böyle bir yasağın, mevcut ihracat anlaşmaları gözetilmeden, birden ve şifahen yapılması çok yanlış. İhracatçı, limon için anlaşmaları bağladı, limonlarını paketledi, konteynerleri kiraladı, hatta peşinatlarını aldı. Kimsenin zarar kaldıracak takati yok. Dolayısıyla, söz konusu yasak, yapılmış ihracat anlaşmalarını zedelemeyecek biçimde, belirlenen bir tarihten sonra başlatılmalı. Limon ihracatına 10 Nisan’a kadar izin verilip, yasağın ondan sonra başlatılması en uygun yöntem olacaktır.”  -Cemil Yıldız-

Exit mobile version