Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Listede Türkiye yok…

Suriyeli sığınmacılar da! Suriye’de 26 Mayıs’ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde

Suriyeli sığınmacılar da!

Suriye’de 26 Mayıs’ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerinde oy kullanması beklenenler arasında, Hatay ve diğer kentlerdeki Suriyeli sığınmacılar bulunmuyor. Türkiye, gözlemci ülkeler arasında da yer almıyor.

Suriye’de 26 Mayıs’ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerine “dost ülkelerin” gözlemci olarak davet edileceği bildirildi. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Meclis, dost ülkelerden parlamenterlerin seçimi takip etmek üzere ülkeye davet edilmesini onayladı. Davet edilecek ülkeler arasında, Suriye’nin müttefikleri Rusya ve İran yanı sıra Çin, Belarus, Güney Afrika, Ermenistan, Cezayir, Umman, Küba, Venezuela, Ekvador, Nikaragua, Bolivya ve Moritanya bulunuyor.
Uzun yıllar çok yakın iki komşu olarak ilişkilerini sürdüren Suriye ve Türkiye, 2011’de başlayan iç çatışmalarda aldıkları karşıt politik tavırlar nedeniyle uzun bir süredir diplomatik ilişki kurmuyor. Bu durum, Türkiye’yi, yaklaşan seçimler nedeniyle belirlenen mevcut gözlemci ülkeler listesi dışında bırakırken, Hatay ve diğer kentlerdeki Suriyeli sığınmacıları da ‘seçmen’ statüsünü kaybettiriyor.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yeniden aday olduğunu açıklarken, seçimde, aralarında kadınların da bulunduğu 51 adayın yarışması bekleniyor.
-ÇOCUKLAR!-
Seçimlerin gündem olduğu Suriye’nin Hatay’a sınır kuzey bölgesine dair son haberler ise dikkat çekiyor. Save The Children yardım organizasyonuna göre göre, Suriye’nin kuzeybatısında intihara teşebbüs eden veya intihar eden çocuk sayısı hızla artıyor. Tüm kayıtlı vakaların neredeyse 5’te biri, 18 yaşın altındakileri kapsıyor. Ölümcül bir akıl sağlığı krizine dair uyarıda bulunan küresel yardım kuruluşu, 2020 sonunda bölgedeki toplam intihar vakalarının sayısında, geçen yılın ilk üç ayına kıyasla neredeyse yüzde 90’lik sıçrama görüldüğünü belirtti. Kurum, sadece 2020’nin son üç ayında 246 intihar ve bin 748 girişim kaydettiklerini açıkladı.
İnsan hakkı grupları, intihar girişimlerindeki keskin artışın sebebi olarak, savaşın harap ettiği bölgedeki yoksulluk, istihdam ve okul eksikliği, aile içi şiddet ve çocuk evlilikleri gibi cesaret kırıcı koşulları gösteriyor. -Tamer Yazar-