Kepenk kapatan ‘Esnaf’ var
Uğur Mumcu Meydanı’nda bulunan tarihi eserler nedeniyle yapımı durdurulan’battı-çıktı’ projesine dair konuşan, HDP Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant,kent idaresinin çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen Defne ‘Battı-Çıktı’ Projesi’nin ‘bulunan’ tarihi emanetler nedeniyle ‘durma’ noktasına gelmesi ile başlayan ve biriken sorunlar, esnafın da vatandaşın da sinirlerini germeye devam ediyor. Sosyal ve ekonomik anlamda yaşanan sıkıntıların artık çekilir bir durumda olmadığına işaret eden HDP Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant, Parti olarak, bundan böyle sürece ‘çözümler’ ve ‘tespitler’ bağlamında müdahil olmaya devam edeceklerini söyledi.
-SORUMLULUK KİMDE?-
Dün, HDP Defne İlçe Örgütü’nün katılımıyla Uğur Mumcu Esnafı ile bir araya gelen ve yaşanan soruna yönelik hazırladıkları “Çözüm” bildirgesini dağıtan Kerem Nalbant, şunları söyledi:
“Burada aylardır bir ‘battı-çıktı’ esprisi söz konusu. Ancak ciddi anlamda bir fizibilite çalışması yapılmadan, esnafın mağduriyeti giderilmeden, alternatif yollar üretmeden çok önemli bir karar alındı. Ama alınan bu kararla da geniş kapsamlı bir mağduriyete sebebiyet verildi. Bakıldığında, bahse konu proje, Valilik-Belediye-Anıtlar Yüksek Kurulu arasında sıkışmış durumda. Ne yazık ki buradaki gecikmeden dolayı olan halka oluyor. Buradaki esnafla dönem dönem sohbetler yapıyoruz. Kepenk indirenler de var, o kepengi indirme durumunda kalmaktan korkanlar da. Eldeki tablo bu! O nedenle, sorumluluk kimdeyse, projenin bir an önce hızlandırılmasını ve vatandaşın buradaki mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz.”
-İDARECİLERE ELEŞTİRİ-
HDP Defne İlçe Örgütü Eşbaşkanı Mithat Miroğlu da yaptığı açıklamasında, benzer beklentilere işaret etti ve
Defne ilçesinin kalbi konumundaki bir yere ‘hazırlıksız’ bir şekilde kazma vuranları eleştirdi. “İdareciler, özellikle de seçilmişler, onları seçen halkın hizmetkarıdır. Tamam, makam odalarında ve makam araçlarında çok rahatlar. Ama bir çıksınlar dışarıya ve baksınlar, bu toplum ne yaşıyor, nasıl yaşıyor…” diye konuşan Miroğlu, şöyle devam etti:
“İnsanlar adeta canlarından bezdiler. Tozdan, topraktan, yollarda ilerleyememekten, pencere açamamaktan… Artık ne demem lazım, biliyor musunuz? Burası artık bir cenaze! Kaldırın artık bu cenazeyi! Koktu bu cenaze… Yazıktır, günahtır. Bu topluma bu kadar kıymayın. Bu kadar duyarsız kalmayın.”
-HALKI OYALAMAYIN-
Yerel idarecilere de seslenen Mithat Miroğlu, “Artık ne kendinizi kandırın ne de bu halkı oyalamayın’ dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:
“Çıkan bu tarihi eserler kıymetlidir. Hatta isteriz ki, bu eserlerin olduğu yer bir ‘müze’ haline getirilsin. Ama bir seçenek bulunsun, çözüm üretilsin! Çünkü bulunan bu eserler öyle denildiği gibi 2-3 ayda kalkacak şeyler değil. Ben açık ve net şunu söylüyorum… Bu, bir yıl değil, yılları alacak bir çalışma.”
Uğur Mumcu Bulvarı’nın ‘tarihi eser’ çıkan güney tarafının aksine, batı tarafının geçici ‘dolgu’ bir yol için uygun olduğunu da söyleyen Miroğlu, sorumlu kurumların derinleşen sorunlara daha ivedi çözümler eklemesi gerektiğinin altını çizdi. -Tamer Yazar-