Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mağduriyetler giderilmeli …

LGS’de açıkta kalan öğrenci

LGS’de açıkta kalan öğrenci velileri, Eğitim-Sen’de bir araya geldi, sıkıntılarını dile getirdi

LGS’de açıkta kalan öğrenci velileri geçtiğimiz gün Samandağ Eğitim-Sen’de bir araya geldi, sıkıntılarını dile getirdi, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesinin istedi. Düzenlenen toplantıda mağduriyetini dile getiren öğrenci velisi Pınar Emirbaş, çocuğunun sınavda iyi puan alarak % 10 diliminde olmasına rağmen açıkta kaldığını ifade etti. Emirbaş, çocuğunun ayrıca sporcu olduğunu, Hatay birinciliğinin olduğunu ve çeşitli müsabakalarda birçok madalya sahibi olduğunu belirterek, çocuğunun en az bir spor lisesine girebilmesi gerektiğini ifade etti. Başka bir öğrenci velisi Sergi Serin, çocuğunun dönem eksikliğinden dolayı istediği Anadolu Lisesine yerleşemediğini, açıkta kalmamak için meslek Lisesini tercih etmek zorunda kaldığını belirtti. Serin, aslında çocuğunun Anadolu Lisesinde okumak istediğini, öğrencilerin başarısı ile değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, çocukların meslek lisesine mecbur bırakılmamasını, bundan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesini istedi.
Yüzbinlerce öğrenci mağdur edildi …
Toplantıda konuşma yapan Samandağ Eğitim-Sen Şube Başkanı Serap Aldıç Sakallı, liseye geçiş birinci nakil sonuçlarının açıklandığını, yerel yerleştirmede ayrılan kontenjanların yetersizliği, merkezi sınav ile alan okullara kontenjan ayrılmamasının yaşanılan mağduriyetlere çözüm olmadığını bildirdi. Yüz binlerce öğrencinin merkezi sınav ve OBP puanı yüksek olmasına rağmen mağdur edildiğini belirten Serap Aldıç Sakallı, konuyla ilgili şunlara değindi: “Türkiye genelinde, Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan ilk nakil uygulamasında açıkta kalan öğrenci sayısı bu kez 46 bin oldu. 45 bin öğrenci ise ilk nakil döneminde bir liseye yerleşti. Samandağ’da durum farklı değil, 1.nakilden sonra 209 kişi yine açıkta kaldı. Yetkililer ek kontenjan açılacağını söylüyor ama bu açılacak kontenjan talebi karşılayacak mı? İstemediği liseye yerleşen öğrenciye okulu değiştirme hakkı tanıyacak mı? Sınıflar kalabalık olmayacak mı? Daha önce yaş ve okulda bulunuşluk kriterlerinden açıkta kalan öğrencilerin mağduriyetleri giderilecek mı? İkili öğretime mi geçilecek? Çocuklarımız sabahın alaca karanlığında gidip akşam karanlığında mı dönecek? 4 nakilden sonra hiç bir yere yerleştirilmeyen öğrenciye ne olacak? Açık liseye ya da özel okula mı mecbur edilecek? Ve daha bir sürü cevap bekleyen sorular… Biz Eğitim-sen olarak bu sınav sisteminin yanlış olduğunu söylemiştik. Sonuçlarının ne olabileceğini de öngörmüştük, hakli da çıktık. Milli Eğitim Bakanı önümüzdeki yıl da LGS nin devam edeceğini söyledi. Çocuklarımızın geleceklerinin çalındığı, hayallerinin yıkıldığı ve bir neslin tarumar edildiği böylesi bir sistemi kabul etmek mümkün değil. Gerçekleri görmek istemeyenler, karar alma süreçlerinde öğretmen, öğrenci ve velileri dışlayanlar, öğrenci ve velilerin eleştirilerine kulak verin!
Çocuklara yaşatılan bu acılar yeter …
İşte veli ve öğrencilerin isyanlarından birkaç örnek: Yine mağdur olduk yine benden düşük ortalamalıların girdiği okula ben nakille de giremedim. Okulda bulunuşluk kuralı kalktı ama ne değişti. Biz yine açıktayız, çünkü daha önce bu kural yüzünden okulların kontenjanları dolmuştu. Hani ek kontenjan vardı. Yine açıktayız. Bize döktürdüğünüz bu gözyaşlarının vebalini nasıl ödeyeceksiniz? Düşük ortalamalıların girdiği okullara bile giremiyorum. Bu adalet mi? Nakil sonuçları açıklandı gene tercihlerim olmadı. Çocuğum sonuçların açıklandığı andan itibaren yine gözyaşlarına boğuldu. Çocuklarımıza yaşattığınız bu acılar yeter. Bu gözyaşların hesabını kim verecek? Bu nasıl bir sistem. Yine açıkta kaldık, ailem üzgün, ben ağlıyorum. İstediğimiz okullara yine giremiyoruz. Hani kimse açıkta kalmayacaktı, kimse istemediği okula gitmeyecekti?…
Öğrenci ve velilerin istek ve beklentilerini görmezden gelerek en temel insan haklarından biri olan EŞİT EĞİTİM HAKKI’nı yok sayamazsınız. Ayrıca ‘Hiçbir öğrenciyi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz’ söyleminizi hatırlatmak istiyoruz. Eğitim Sen olarak bizler her öğrencinin eğitim hakkını dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de savunmaya ve LGS ile ilgili süreci takip etmeye aynı kararlılıkla devam edeceğiz.” -Mehmet ÖZGÜN-