Malatya TSO Başkanı: Mücbir Sebep Hali 2 Yıl Daha Uzatılmalı

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, son kez uzatılacağı açıklanan Mücbir Sebep Hali süresinin 6 ayda sona ermesinin birçok işletmenin faaliyetini sonlandırmasına ve işsizliğe yol açacağına dikkat çekti. Depremden etkilenen illerde sosyoekonomik toparlanmanın en az 2 yıl süreceğini belirten Sadıkoğlu, mücbir sebep halinin bu süre zarfında uzatılmasını ve biriken […]

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, son kez uzatılacağı açıklanan Mücbir Sebep Hali süresinin 6 ayda sona ermesinin birçok işletmenin faaliyetini sonlandırmasına ve işsizliğe yol açacağına dikkat çekti. Depremden etkilenen illerde sosyoekonomik toparlanmanın en az 2 yıl süreceğini belirten Sadıkoğlu, mücbir sebep halinin bu süre zarfında uzatılmasını ve biriken borçların taksitlendirilmesini talep etti.

 

“6 Ayda Ayağa Kalkmak Mümkün Değil”

Sadıkoğlu, Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Şahin’in sosyal medya paylaşımından mücbir sebep halinin son kez uzatılacağını öğrendiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Eğer son kez uzatılacaksa 6 aylık bir uzatma yeterli olmayacaktır. Malatya, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da iş dünyası 6 Şubat öncesine dönemedi. Hala ayağa kalkamayan on binlerce esnafımız var. Mücbir Sebep Hali 6 ay sonra sona ererse birçok işletme kepenk kapatmak zorunda kalabilir. Bu da yeni işsizlik ve göç dalgasına yol açacaktır.”

 

“Depremden Nedeniyle Beşeri Sermaye Kaybı Yaşıyoruz”

Depremden dolayı beşeri sermayenin ciddi ölçüde kaybedildiğini ve niteliksiz göçün arttığını vurgulayan Sadıkoğlu,

“Şehrimizin demografik yapısının bozulmaması ve sosyoekonomik olarak daha hızlı toparlanması için Mücbir Sebep Hali süresi en az 2 yıl daha uzatılmalıdır” diye konuştu.

 

“Biriken Borçlar Taksitlendirilmeli”

Mücbir Sebep Hali sona erdiğinde biriken borçların ödenmesinde kolaylık sağlanması gerektiğini belirten Sadıkoğlu,

“KDV, Kurumlar Vergisi ve Muhtasar şartsız şartsız taksitlendirilmeli. İşletmelerin tüm SGK borçları da teminata gerek duyulmaksızın taksite bağlanmalıdır. 50 bin TL ve üzeri borçların taksitlendirilmesi için istenen teminat şartı kaldırılmalı ya da limit 500 bin TL’ye yükseltilmelidir. Biriken borçların taksitlendirilmemesi durumunda esnaf, tüccar ve sanayicimiz zor durumda kalacaktır. Teşviklerinin yanması ile karşı karşıya kalacak olan üyelerimiz için ileride telafisi daha zor sonuçlar ortaya çıkacaktır” dedi.

(Adil Yeşildağ)

Exit mobile version