Antakya’nın doğu yakası içindeki dar sokakların araç trafiğini düzenlemek isteyen yerel idare tarafından, dar sokakların giriş yerlerine, zemine monte edilmek istenen ‘otomatik’ işleyen ‘duba’ düzeneği zeminle sıfırlanarak yapılmayınca, ortaya, sağlı-sollu 2 tümsek çıkıvermiş! Durumu görenlerin ‘buna da şükür’ diyesi var ama… Soralım! Yapmışız, ama olmuş mu?
“Bu cadde, sabah 10.00 ve gece 01.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılmıştır” diyen, Büyükşehir UKOME kararı ile dikilen tabelaların ardından başlatılan bir diğer kurumsal çalışma, dar sokakların Antakya’sında istenmeyen araç trafiğini kontrol etmeye yönelik oldu. Normal şartlarda araç trafiği yaşamayan ve sadece yaya trafiğine açık dar sokaklara bile dikilen bu tabelalar eleştiri konusu olurken, son yapılan çalışma da mevcut eleştiriden payını aldı.
-SADECE BU MU?-
Bu çalışmanın en göze görünür hali, Antakya’nın trafiğe kapalı caddesinin Vakıf İşhanı noktasında yer alıyor. Zemine monte edilmek istenen ‘otomatik’ işleyen ‘duba’ düzeneğini işaret eden vatandaşlar konuşsun…
P.Z. >> Her sabah işe gitmek için buradan geçiyorum. Aslında iyi bir şeyler yapmak istemişler, ama… Yapılma şeklinde sorun olmuş galiba! Dubalar, zeminden biraz yukarıda kalmış. Zeminle ilgili mi sorun yaşamışlar acaba? Birçok yerde bu çalışmayı gördüm. Zaten bir tanesini kapatmışlar ya da kapatmaya çalışmışlar, ama tümsek oluşmuş! Sanırım olmamış! Düzeltecekler miymiş?
K.M. >> Ben hep söylerim, söylemeye de devam edeceğim. Bizim, iş yaparken kullandığımız malzeme ile ilgili bir sorunumuz yok. En iyisini kullanıyoruz. Ama sorun, işçilikte! Allah için, şu yapılana bakıp da utanmıyorlar mı? Böyle iş mi olur? Elindeki dubanın metrajı belli. Onu gömeceğin derinlik de belli! O zaman… Bunu hesaplamak ve ona göre o dubayı daha derine indirmek zor mu? Tabi, buraya sadece işçiyi gönderir, başında bir bilen bırakmazsan, olacağı bu! Ama bu durum bir bilenin eşliğinde olduysa, bakın bu çok daha fena! “Allah sonumuzu hayretsin” derim o zaman!
H.C. >> Arabalar için yapıyorlar. İyi de yapıyorlar. Çünkü içerisi bu kadar aracı kaldırmıyor. Diğer taraftan, insanlar da haklı. Ne yapsınlar? Arabalarını nereye koysunlar? Ama herkesin haklı olduğu bir şehir düzeneği de yok! Yerel idareler bu yüzden var. Bu durumu, belli bir seviyede tutmak zorunda. Ama bunu yaparken de, böyle gülümseten durumlar yaratıyorlar ara ara! Soruyorsunuz sormasına da, burası ne Paris ne de Londra! Burada işler hep böyle! Yapılan diğer işlere de bakın… Birçoğu böyle sorunlu! Anlayacağınız, sadece bu mu? Geçen Atatürk Anıtı’nın etrafını yapıyorlar. Anıt’ın olduğu yerin kenar kaldırımlarını… Arabayla kavşağı döneceğiz! Baktık, işçiler, söktükleri taşları o kavşağın kenarına, ama yola dizmişler! Yani, 1-2 metre yoldalar, o biriktirdikleri atıklarla! Ne uyarı tabelası var ne de güvenlik! Fark etmesen, kaza yaşarsın! Düşünün, burası Atatürk Anıtı! Yerel idarenin başkanlık makamının önü! O zaman buna da şükür demek lazım… Doğru mu?
Y.D. >> Bence sonucu görünce, düzeltirler! Düzeltmezler mi? Yani, böyle mi kalacak? Her iki tarafta da birer tepecik olarak mı kalacak? Dilerim değildir… Ne yalan söyleyeyim, laz fıkrası gibi hayatlarımız var demiş biri, sanırım bunu, bizi tarif etmiş! Yazık!
-BAKANLIK!-
Antakya kent merkezinin doğu (eski) yakasında süregelen bir hizmetin tartışması bir tarafa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, taşıtlardan arındırılmış yaya bölgeleri oluşturma adına harekete geçti bile! Çalışma, 2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında hayata geçirilecek.
Programda yer verilen uygulamalara göre, çevreci ulaşım modları geliştirilecek ve kent içi ulaşımda motorsuz ulaşım türleri özendirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yerel yönetimlerin işbirliğiyle, yaya trafiğinin kesintisiz hale getirilmesi için yaya yolları ve kaldırımlar ile ilgili standartlar oluşturulacak. Yaya yolları ve kaldırımlara ilişkin yurt dışında uygulanan standartlar ve iyi uygulamalar incelenecek, Türkiye’nin mevcut durum etüdü tamamlanacak. Kent merkezlerinde tarihi ve kültürel cazibe noktaları ile alışveriş bölgelerinde motorlu taşıtlardan arındırılmış yaya bölgeleri oluşturulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 3 pilot il belirlenerek proje çalışmalarına başlanacak.
-VE BİSİKLET!-
Bakanlık çalışması içinde, “Bisiklet Yolları” da var. Hatırlanacağı gibi, bir dönem, Antakya Atatürk Caddesi için de ‘bisiklet yolları’ yapılacağına dair proje paylaşımında bulunulmuş, ardından bu sunum, ‘planlama hatası’ nedeniyle rafa kaldırılmıştı.
Antakya, tüm bu ‘yap-boz’ durumlarını yaşarken, Bakanlık çalışması kapsamında, bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla “yasal ve finansal destek mekanizmaları” hayata geçirilmek için düğmeye basıldı. Bu kapsamda hazırlıkları süren, “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik”, paydaş görüşleri çerçevesinde son hali verilerek yayımlanacak. Ardından, bisiklet yolu master planı ve uygulama planı hazırlanacak, yeni bisiklet yolları yapılacak. Master Plan çalışması tamamlanarak, birinci Etap Bisiklet Yolları Uygulama Planı hazırlanacak.
Antakya, Bakanlık tarafından hayata geçirilmesi planlanan bu projelerin neresinde olur, neresinde durur bilinmez ama, öncelikli olarak; “MALZEME İYİ! AMA İŞÇİLİK KÖTÜ!” hikâyemizde, yarattığımız tümsekleri düzeltsek mi? Daha fazla ‘gülümseme’ yaratmasak!-Tamer Yazar-