Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Manisa- Soma-Yırca’da 6 bin…

Defne’de kaçını keseceğiz? Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santral

Defne’de kaçını keseceğiz?

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmemesi için direnen köylülerin nöbeti gözaltılarla sona ermiş, dozerlerin girdiği alanda 6 bin zeytin ağacı tek tek kesilmişti. Sıra Defne’de mi? Son karar da buna dair mi?
Geçtiğimiz Haziran ayı içinde ‘sessiz-sedasız’ alınan bir karar, şu an Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda. Büyükşehir Meclisi’nin o günkü oturumuna katılan Meclis üyelerinin oybirliği ve desteğiyle alınan karar, Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde yaşanan zeytin katliamını hatırlattı kimine, belki de birçoğuna. Karar; Hancağız, Koçören ve Hüseyinli Mahallelerini ilgilendiriyor. Bu 3 mahallede belirlenen parsellerde bir ‘Sanayi Sitesi’ yapılması hedefleniyor.
Bize konuya ilişkin ulaşan bir vatandaşın şikayeti de tam da bu noktada:
“Hedefledikleri alan, zeytinlik alanları… Binlerce zeytin ağacının olduğu yerler. Aslında karara giren parsellerin numaralarını almak istesek de, alamadık. Çünkü anlamak istedik, anlamak ve yerini görmek istedik. En çok da, korktuğumuz başımıza mı geliyor, bilmek istedik! Garip, ama buna dair Defne ve Büyükşehir Belediyelerinde ilgili tek bir kişiye dahi ulaşamadık. Cevap yok, o yüzden soru çok. Olan sorular da korkutuyor. Çünkü daha önce yaşananları hatırlatıyor. Yırca köyünde yaşanan doğa katliamını hatırlatıyor.”
-TARTIŞMALI KARAR-
Peki, süreci izleyenleri korkutan o karar ne diyor? İşte kamuoyunun dikkatinden ‘kaçan’ ya da ‘kaçırılan’ tartışmalı o karar:
“08 Haziran 2017 tarih 164 nolu kararda; Hatay İli Defne İlçesi Hancağız, Koçören ve Hüseyinli Mahallelerinde yer alan belirli parsellerin ‘Küçük Sanayi Sitesi Alanı’na dönüştürülmesine yönelik 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği teklifinin onaylanması talep edilmiş olup, 3194 sayılı İmar Kanunu, ilgili yönetmelikler ve Çevre Düzeni Planı hükümleri çerçevesinde değerlendirilerek, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7.maddesi gereği konu ile ilgili çalışmalar yapmak ve rapor düzenlemek üzere konunun İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edilmesi Hatay Büyükşehir Belediye Meclisinin 08.06.2017 tarihli birleşiminin 1’inci oturumunda oya sunuldu ve mevcudun oy birliğiyle kabul edildi.”
-OYBİRLİĞİ-
Merak edilen, bahse konu arazilerin ciddi anlamda zeytin ağacı barındırıyor olması ve hazine arazisi olduğu ifade edilen bu alanları kullanan vatandaşlar için de ciddi bir gelir kaynağı oluşu. Peki, söz konusu parsellerin üzerinde kaç bin zeytin ağacı var, açıklamak isteyen olur mu? Defne Belediyesi ya da Büyükşehir Yönetimi, bu konuda kent insanına bir açıklama yapmak ister mi? Doğa katliamına neden olabileek böylesi bir kararın altına imza atanlar, Hatay’a Manisa’yı hatırlatan bu süreci nasıl omuzladıklarının mantığını paylaşırlar mı?
-KESECEKLER!-
Cevap için ayağa kalkacak birileri olur mu bilinmez, ama bir vatandaşın söyledikleri, ayağa
kalkması ve konuşması gerekenlere gelsin:
“Yaşananları unutmadık. Manisa’da yaşananları hiç unutmadık. Hala gözümüzün önünde. Orada, insanların tapulu arazilerini bu hale getirdiler. Hem de göz göre göre! Defne’de mi? Haydi haydi yaparlar. Çünkü hepsi hazine arazisi. Vatandaş malı değil! Sana bana mı soracaklar kesmek için… Keserler! Yok ederler… Bitirirler… Ardından da yok ettikleri zeytinliklerin orta yerine kocaman bir tesis kurarlar… Ardından o tesisi daha da genişletirler… Toprak biter, ağaç biter, doğa biter… Sonunda hepimizi bitirirler, ama doymazlar. Oysaki bizi doyuran şey bu doğa, keşke bilseler. Defne’nin asıl sermayesi bu doğa, keşke fark etseler… Yazık, gerçekten de yazık…” -Tamer Yazar-