Maraş Katliamının, 19 Aralık 1978 üzerinden 40 yıl geçti.
40 yıl içinde katliamla ilgili olarak gazetelerde, dergilerde onlarca yazı yazıldı, kınama, anma toplantıları yapıldı.
Katliamla ilgili romanlar yazıldı.
Maraş’ta yaşadığımız kırımın kırkıncı yılı da geçti mahkemesi sonuçlandı ama zihinlerde hala tam anlamıyla aydınlatılamadı.
Maraş Katliamı’nın Bir numaralı sanığı vekil oldu, ‘İNSAN HAKLARI KOMİSYONU’ üyeliğine seçildi. Kenger olan soyadını daha sonra Şendiller olarak değiştirdi.
Maraş’ta resmi rakamlara göre 111 yurttaşımız katledildi.Yüzlerce yurttaşımız yaralandı. İşyerleri yağmalandı, evler yakıldı.
Bu acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum.
***
DÜNYA ARAPÇA GÜNÜ
UNESCO Yürütme Kurulu 2012 yılında aldığı bir kararla, 18 Aralık, Dünya Arapça Günü olarak İlan edilmiştir.
Unesco’nun bu kararıyla ilgili olarak, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda Eski Tunus Eğitim Bakanı olan Abdullatif Abid, şunları söyledi:
“Bizler bir dil krizi yaşıyoruz. Adeta dili olmayan bir millet gibiyiz. Ne yazık ki bunun farkında da değiliz. Bu durum, değerlerimizin bizden alınmış olması ve yaşadığımız yabancılaşmadan kaynaklanıyor olabilir. Toplumlarımız güçlü şekilde içeriden ele geçirilme eylemine maruz kalmıştır. Bundan dolayı da dilimize, kültürümüze ve kimliğimize gerektiği gibi saygı duymuyoruz.
Tabii ki bu Batı’ya tabi olmanın ve zayıflığın da bir göstergesi.”
– “Fransızca yüksek öğrenim kurumlarında ağırlığını hissettiriyor”
Gerçekten de birçok Arap ülkesinde, Arapça’nın yerine İngilizce, Fransızca hakim durumda.
Birkaç yıl önce Tunus’ta bir sempozyuma katılmıştım. Bildirilerin çoğu Fransızca idi ve herkes rahatlıkla bildirileri anlayabiliyordu.
Samandağ ilçemizde, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ve yardımcıları Mehmet Ali Kamacı ile Mehmet Yıldız, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Samandağ Övder Başkanı Arkadaş Karataş´ın da katıldığı bir etkinlikle, Dünya Arapça Günü coşkuyla kutlandı.
Nihat Çay´ın sunduğu etkinlikte, Arapça öyküler okundu, şarkılar söylendi, tekerleme, atasözleri anlatıldı ve bilmeceler soruldu.
Belediye başkanı Sayın Mithat Nehir de, ana dilleri olan Arapçanın yavaş yavaş unutulduğunu ifade etti ve Arapçanın öğretilmesini istedi. Nehir, “Bu işin temelinde okuma yazma var. Okumayı ve yazmayı öğrenemediğimiz sürece, istediğimiz kadar tiyatrosunu yapalım, etkinliğini düzenleyelim yetmez.” dedi.
Samandağ Belediyesi çok farklı etkinliklere imza atıyor. kutluyorum.
***
Sevgili arkadaşım Ahmet Telli’ye yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.
Şair de şiir de susmaz, susturulamaz.
YORUMLAR