Mardin’in Hedefi

Daha Çok Turist! Mardin’in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmasında, 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak ortaya çıkarılırken, heyecan, meraklı turistlerin yaratacağı trafik oldu! Peki, sorusu değişmeyen Hatay’ın Defne ilçesinde bulunanlar noktasında, neden benzer bir heyecan yaratılamadı? Mardin’in Dargeçit ilçesinde, 4 steli bulunan neolitik döneme ait bir tapınak gün yüzüne […]

Daha Çok Turist!

Mardin’in Dargeçit ilçesinin Ilısu Mahallesi’ndeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmasında, 11 bin 300 yıllık olduğu tahmin edilen tapınak ortaya çıkarılırken, heyecan, meraklı turistlerin yaratacağı trafik oldu! Peki, sorusu değişmeyen Hatay’ın Defne ilçesinde bulunanlar noktasında, neden benzer bir heyecan yaratılamadı?

Mardin’in Dargeçit ilçesinde, 4 steli bulunan neolitik döneme ait bir tapınak gün yüzüne çıkarılırken, söylemler, kentin turizm potansiyeli üzerine oldu. Keşfin, Şanlıurfa’daki Göbeklitepe kadar değerli olduğuna işaret edilirken, tapınak sayesinde ilçeye çok sayıda turist gelmesini bekleyenler oldukça fazla. Kazı çalışmalarının devam ettiği alana yönelik sosyal medya paylaşımları ise bu beklentiyi destekler nitelikte.
-SORU AYNI!-
Eldeki örneğin Hatay adresinde oturanlar ise değişmeyen sorularını sormaya ve olanı ‘depolara’ kaldıran kurumsal kimliğin neden ‘hiçbir şey’ paylaşmadığını soruyor, sorarken de sorguluyor. Bilindiği gibi, Defne ilçesi Uğur Mumcu Bulvarı’nda, bir alt yapı çalışması sırasında çok sayıda taban mozaiği ve bir de Roma Hamamı bulunmuş, ancak beklenenin aksine, keşfe dair hiçbir soru cevaplandırılmamıştı. Bulunanların şu an depolara kaldırıldığı biliniyor. Ancak ne bulunduğu hala büyük bir muamma!
Peki, eldeki tarih ve kültür stratejisi ile nasıl bir kent turizmi yol haritası izlediğimizi soralım mı?
-NE ZAMAN?-
Bulunanlar (?) noktasında konuşan bir vatandaşın söylemi ise yaratılan ‘kayba’ dair…
“Herkes, meydan yapılsın da, araç trafiği aksın dedi demesine de, kaybın, bence hiç kimse farkında bile değil. Şu an, sahip olunabilecek en berbat meydanlardan biri, ifade ettiğiniz onca mozaiğin çıktığı alanın üzerinde yükseliyor. Ne kazandık sahi? Kazanç hanemizde ne yazıyor? Hadi bunu geçtim… Çıkanı, bulunanı saklayarak, bu kente nasıl bir katkı yapıyorlar, bizi yönetenler? Peki, ne zaman ortaya çıkaracaklar? Mısır, tek bir lahit buluyor, dünya gündemine taşıyor kendisini. Ama biz! Onca şey ve koca bir saklambaç!”
-Tamer Yazar-

Exit mobile version