Daha Neyi Bekliyoruz?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, 20-26 Kasım’da illere göre 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayıları, Hatay’ın geldiği noktaya dair endişeleri de, bu konuda alınması gereken kararların vatandaş nezdindeki beklentileri de netleştirdi!
Sağlık Bakanlığı tarafından, 20-26 Kasım arasında vaka yoğunluğu bir önceki haftaya göre en çok artan 10 il; Osmaniye, Adana, Mersin, Hatay, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Burdur, Bilecik ve Edirne olarak sıralandı.
Hatay’a komşu Osmaniye’de vakalar adeta patlama yaşarken, Her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı 481.45 oldu. Hatay ise 6-12 Kasım’da 245.52, 13-19 Kasım’da 276.20 ve 20-26 Kasım’da da 347.55 ile ulaştığı rakamlarla, salgının ilk evresinin bile üzerine çıktı.
-KORKUYORUZ!-
Hatay Valiliği ile İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun bu konuda gerekli adımları atmasını isteyen vatandaşların Antakya Gazetesi ile paylaştıkları ise hissedilen korku noktasında birleşiyor.
H.Ç. >> Son rakamları ben de izledim. İnanılmaz artmış. Ama hemen dibimizdeki Osmaniye daha da inanılmaz! Gaziantep’in vaka oranının bu kadar düşük kalması ise düşündürdü. Durum, neye göre değişiyor, birileri bir şeyler söylemeli! Bence, Osmaniye üzerinden gidiş gelişlerin bile kontrol edilmesi gerek!
E.Ş. >> Garip olan, aşılama oranı Osmaniye’de %84 civarında, ama %70 aşılama oranına sahip Gaziantep’e, vaka oranında adeta tur attırmış! Aşılama oranı yüksek, ama… Demek bir şeyler eksik! Kurallar mı? Bizdeki sorun da bence bu!
F.M. >> Futbol maçlarının ardından mı gelmiş bu vaka patlaması? Hatayspor maçlarına gelen binlerle gurur duyuyoruz ya… Bu durum bize yol-su-elektrik olarak dönüyor! Bunu da bir fark etsek!
U.P. >> Sınırımız ne? Şu an 400’e yaklaşmışız? Ne kadar olunca ‘kural’ deriz? Hastanelerimiz dolunca mı?
İ.Ş. >> Eskiden, yapılan etkinliklerde bir sınır vardı! Cenazelerde, toplantılarda bir kural vardı! Şimdi ipin ucu sadece bizde değil, tüm ülkede kaçtı! Sürü bağışıklığını mı hedefliyoruz? Peki, bunun için kaç kişinin daha öleceğini de hesap ediyor muyuz?
D.B. >> Ne diyeyim? Ne demem gerekiyor? Korkuyorum! Var mı ötesi?
-AŞILAMA!-
Küresel salgının yeni varyantlarla yoluna devam ettiği bir dönemde, vaka oranları ile beraber tartışmaya açılan ‘aşılama’ süreci ise Hataylı Bilim İnsanı, Alman BioNTech firmasının kurucusu ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’in de gündeminde.
Hatay’daki mevcut aşılama sürecinin istenen hızda ilerlemediği yönündeki eleştiriler, özellikle 3.doz aşılar için gündemdeki yerini korurken, yeni varyantlara karşı aşı güncelleme çalışmalarına halihazırda başlandığını belirten Şahin, “Üçüncü dozlar yüzde 85-90’lık koruma sağlamaya devam ederse, aşı geliştirmek için daha fazla zamanımız olacak” dedi, “aşılama, olmazsa olmaz” gerçeğinin altını bir kez daha çizdi.
Yeni varyantın, beklediğinden daha önce ortaya çıktığını belirten Biontech CEO’su Şahin, virüsteki mutasyonların, mevsimlik grip aşılarında olduğu gibi korona aşılarının da yılda bir kez yapılacağı yeni bir norm anlamına geldiğini söyledi.
Tamer Yazar