MCG Tower Davasında Kaymakamlıktan Tepki Çeken Karar

Hatay İskenderun Kaymakamlığı, 6 Şubat 2023 depremlerinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği MCG Tower ile ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermedi. MCG Tower davasında yakınlarını kaybeden aileler, Kaymakamlığın bu kararına itiraz edeceklerini duyurdu. MCG Tower Depremde Yıkıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Hatay’ın İskenderun ilçesi Çay Mahallesi’nde bulunan MCG Tower adlı […]

Hatay İskenderun Kaymakamlığı, 6 Şubat 2023 depremlerinde 14 kişinin yaşamını yitirdiği MCG Tower ile ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermedi. MCG Tower davasında yakınlarını kaybeden aileler, Kaymakamlığın bu kararına itiraz edeceklerini duyurdu.

MCG Tower Depremde Yıkıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, Hatay’ın İskenderun ilçesi Çay Mahallesi’nde bulunan MCG Tower adlı bina yıkılmış ve enkaz altında kalan 14 kişi yaşamını yitirmişti.

İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesiyle yaşanan ölüm ve yaralanmalarda, yüksek kat yapılaşmasına izin veren kamu görevlilerinin kusurlu olduğu iddiasıyla İskenderun Belediyesi’nde görevli inşaat mühendisi Tayfun Kaba ve diğer belediye çalışanları hakkında soruşturma izni talep etti. Ancak Kaymakamlık, bu talebi reddetti.

Kaymakamlıktan Ret Kararı
İskenderun Kaymakamı Muhammet Önder imzasıyla 11 Kasım 2024 tarihinde alınan kararda, inşaat mühendisi Tayfun Kaba hakkında soruşturma izni verilmediği belirtildi. Karar, ailelere kısa bir süre önce tebliğ edildi.

Kaymakamlık kararında, Konya Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna atıfta bulunularak şu ifadelere yer verildi:

“Bilirkişi raporunda, dava konusu binanın mimari ve statik betonarme projelerinde mühendislik açısından az kusurlar olsa da TDY-2007 Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun olarak projelendirildiği görülmüştür. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde İskenderun’da ölçülen yer ivmesi değeri 0.7g olarak belirlenmiştir. Bu değer, yönetmeliğin öngördüğü 0.4g’nin üzerindedir. Binanın yıkılmasındaki en önemli neden, meydana gelen kuvvetli yer hareketi olmuştur. Diğer nedenler ise, jet grout zemin iyileştirmesinin eksik ve denetimsiz yapılması ve imar durumunun zemin koşullarına bakılmadan yüksek kat yapılaşmasına izin verilmesidir.”

Raporda ayrıca Tayfun Kaba’nın projeyi belediye adına onayladığı ancak projelendirme süreçlerinin yönetmeliğe uygun olduğunun görüldüğü ifade edilerek, soruşturma izni verilmemesi yönünde karar alındı.

Ailelerden Tepki: “Sürecin Peşini Bırakmayacağız”
Yakınlarını kaybeden MCG Tower davası aileleri, Kaymakamlık kararına sert tepki gösterdi ve hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceklerini açıkladı. Aileler, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Kaymakamlık, 11 Kasım 2024’te skandal bir karara imza atmıştır. 6 Şubat depremlerinde üç yıllık bir bina olan MCG Tower yıkıldı. Bu olayda kamu görevlilerinin yargılanması beklenirken, soruşturma izni verilmemesi adaleti engelleyen bir karardır. Konya Teknik Üniversitesi’nin raporunda ivme değeri gerçeğe aykırı şekilde 0.7g olarak belirtilmiştir. Ancak AFAD verilerine göre ivme değeri 0.17g’dir. Mahkemeye sunulan bu bulgulara rağmen rapordaki çarpıtma gerekçe gösterilerek, Tayfun Kaba hakkında soruşturma izni verilmemesi kabul edilemez.”

Aileler, Bölge Adliye Mahkemesi’ne itiraz edeceklerini ve sorumluların ceza alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Exit mobile version