Türkiye’nin tek Ermeni Köyü-Samandağ Vakıflı, “Büyükşehir Statüsü” ile bu özelliğini yitirdi, 7 yıldır mahalle konumunda.
Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan, ilimiz Samandağ ilçesi Vakıflıköy, 7 yıl önce ülke genelinde hayata geçen “Büyükşehir Statüsü” ile “Tek Ermeni Köyü” özelliğini yitirmişti. Samandağ Belediyesi, bu statüyü yeniden kazandıracak ilginç bir karara imza attı. Samandağ Belediye Başkanlığı teklifiyle, İlçe Meclisi, Samandağ- Vakıflı Mahallesi adını “Vakıfköy” olarak değiştirdi. Böylelikle Türkiye’nin tek Ermeni köyü statüsü yeniden geri geldi.
Samandağ Belediye Meclisi, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantısında, İlçe Vakıflı Mahallesi isminin, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Mahalle ve Yönetim başlıklı 9. Maddesi hükmü gereğince “Vakıfköy Mahallesi” olarak değiştirilmesi teklifini oy çokluğu ile kabul etti. Böylelikle, Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı Köyü yerine 7 yıldır resmiyette kendini gösteren Vakıflı Mahallesi, iptal edildi ve yeni isim Vakıfköy oldu.
VAKIFLI NERESİ, NASIL BİR YER?
Hatay-Samandağ-Vakıflı, 1918’e kadar Osmanlı Devleti yönetiminde kalıp, 1918-1939 döneminde Fransızlar tarafından yönetilmiş ve 1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne geçmiştir. Mahalle, Hatay il merkezine 27 km, Samandağ ilçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Musa Dağı eteklerine kurulan köy, Akdeniz’e bakmaktadır ve Suriye sınırı göz mesafesindedir. Vakıflı’nın doğusunda Koyunoğlu ve Mızraklı Mahalleleri, kuzeybatısında Kapısuyu, batısında Mağaracık Mahallesi, kuzeyinde Hıdırbey, güneyinde Samandağ ilçesi bulunmaktadır. Yeni adıyla Vakıfköy’e ulaşıldğında ilk dikkati çeken şey, muhteşem Akdeniz manzarası oluyor. Musa Dağı’nın eteklerinde yer alması sayesinde, hem Samandağ’ı, hem Yayladağı’nı, hem de Akdeniz’i izleyebilmek mümkün. Köy sakinlerinin neredeyse tamamı ,orta yaş ve yaşlı bireylerden oluşuyor. Gençler, köyden adeta kaçmışlar.
Vakıfköy’ü ülkemizdeki diğer köylerden ayıran nokta ise köy ahalisinin tamamının Ermenilerden oluşması.
Vakıfköy halkının giyim kuşam şekli, yöredeki diğer yerleşim birimleriyle benzerlik gösterir. Konuşmalarında belirgin bir Arap aksanı vardır. Ermenice ile birlikte, Türkçe ve Arapça bilenlerin sayısı da hayli fazla. Köyde yaşayanlar, tarımla, özellikle bahçe tarımıyla, Antakya merkezinde yaşayanlar ise altın ve gümüş işlemeciliği ile uğraşır. Kış aylarında 100-150 kişinin yaşamasına rağmen, yaz aylarında bu rakam birkaç katına çıkar. Ahalisinin bir kısmı Samandağ ve Antakya ilçe merkezlerine, başta İstanbul olmak üzere, büyük şehirlere ve yurt dışına göç etmiştir. Vakıflı’yı bu kadar özel kılan bir diğer özellik ise köy Kooperatifinin kadın kolu tarafından organik mahsuller kullanılarak yapılan ürünler… Kooperatif eliyle 60 çeşit reçel, zeytinyağı, meyve likörleri ve halhalı zeytini gibi yöresel ürünlerin satışı yapılmaktadır.
-Cemil Yıldız-