Başkan Savaş, BŞB meclisinde geçmiş kavgaları istemediklerini, uyum içinde çalışmak istediklerini vurguladı
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş, dün Hatay Gastronomi Evi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi, gündemi değerlendirdi. Yeni 5 yıllık süreçte sorunları birlikte çözeceklerini söyleyen Başkan Savaş, Hatay’ın bütününün iktidarı için zaman ayrılmasının gerekliliğini bildirdi ve “Mecliste çoğunluğu olan arkadaşların diğer oylara da saygı duyması lazım. Geçmiş kavgaları istemiyoruz. Artık kaybedecek vaktimiz yok. Güç birliği yapalım istiyoruz. Hatay’ın kaybetme lüksü yok. Mecliste, Hatay insanının ruhuna uygun siyaset kullanılmalı.” dedi.Başkan Savaş, konuşmasında, mecliste uyumlu bir şekilde çalışma temennilerini dile getirdi.
Önümüzdeki 5 yılın kontrollü gitmesinin önemine değinen Başkan Savaş, kimsenin müsriflik yapma hakkı olmadığını bildirdi, bu süre içinde altyapıya ağırlık vereceklerini ifade etti.
Suya zam mecburiydi …
Başkan Savaş, suya mecburen yüzde 20 zam yaptıklarını ama bunun bile yetmediğini bildirdi ve şunlara değindi: “Elektrik fiyatları çok arttı. Gelirin çoğu elektrik parasına gidiyor. En son dört sene önce suya zam yaptık. Suyu ucuzlatamayız, ancak zammı azaltabiliriz.”
Hatay’ın 10 milyar Avro çiçekçilik potansiyeli var
Botanik EXPO’nun kent için çok önemine dikkat çeken Başkan Savaş, “EXPO altın yumurtlayan tavuk olacak. İlçelerde en az 2-3 kooperatif, merkezde birlik kuracağız. Birlik aracılığıyla Avrupa’daki gibi biz çiçekçilik, fidancılık ve tıbbi aromatik bitkiler konusunda öncülük yapacağız. Bunu üniversite ve sivil toplum örgütleri ile yapıyoruz. Tarlası bulunan ve ufku açık olan bütün çiftçilerimizi eğiteceğiz. Dünyada 50 milyar avroluk sadece çiçek cirosu var. Pasta 50 milyar avroluk. Bu pastanın yüzde 70’ini dört ülke yiyor. Hollanda’nın 10 milyar avro, Fransa’nın 8 milyar avro, İspanya’nın 8 milyar avro ve İtalya’nın 6,5 milyar avro yıllık kazancı var. Türkiye’nin bütün kazancı 100 milyon avro ve şu anda bize gelen Hollandalılar, Amerikalıların çalışması var. Bizim toprak analizlerimiz var. Hatay’ın 10 milyar avroluk çiçekçilik ve fidancılıkta potansiyeli var. Biz bundan 1 milyar avro elde edersek bütün kırsal kesim fazlasıyla nefes alır. Bunun için çalışmamız gerekiyor ve çalışıyoruz” dedi.
Başkan Savaş, Botanik EXPO hazırlık çalışmaları kapsamında Antakya ve İskenderun’da fidancılık, çiçekçilik, tıbbi aromatik bitkiler ve gastronomi sokağı oluşturacaklarını dile getirdi.
Hatay’ın mutfağını da ön plana çıkaracaklarını ifade eden Başkan Savaş, “Gastronomi sokağında Hatay yemekleri olacak. İskenderun’daki sokakta, dünyada UNESCO’nun tescil ettiği 26 gastronomi şehrine birer bahçe ve mutfak vereceğiz. Onlar kendi yemeğini yapacaklar. Hatay’a gelen insanlar İskenderun’da dünya mutfağını görecek, Antakya’da da Hatay’ın mutfağını görecekler” dedi.
Suriyelilerin doğurma oranı bizimkilerin 5 katı fazla
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başkan Savaş, Suriyeli meselesine milli gözle baktıklarını söyledi ve şunları dile getirdi: “İlimizdeki Suriyelileri, güvenli bölgede tutup, her türlü ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra, barış ortamının sağlanmasıyla memleketlerine gönderilmeleri taraftarıyız.
Suriyeli kadınların doğurma oranları bizim kadınların doğurma oranından 5 kat daha fazla, böyle devam ederse 12 yıl içinde Suriyeli nüfusu bizi geçecek. Yanlış nüfus politikası nedeniyle bu coğrafyayı kaybetme lüksümüz yok. Hatay kolay alınmadı. Nüfus konusu için ayrıntılı projelere ihtiyaç var. Dedelerimiz şehit olurken bize huzurlu bir coğrafya bıraktılar. Bu mirasa, ödünç aldığımız bu coğrafyaya ihanet edemeyiz, bizde torunlarımıza huzurlu ortamlar sağlamalıyız. Bu konuda milli bir politikanın olması lazım.”
-Mehmet ÖZGÜN-