Mehmet Şah Vakfı Yeri Park Olacak mı?

“Uçakla, Hatay’a inişte şehre baktığınızda, her yerin beton olduğunu görürsünüz” diyen Av. Bekir Atahan, ‘yeşil alan’ noktasında tartışılan Vakıf İşhanı için konuştu: “Şahsen, gereği gibi talep etmeyen şehirli de, bu konuda samimiyetle elini taşın altına koymayan da aynı sorumluluktadır, gözümde.” Vakıfların, 2017’de kurumsal olarak paylaşılan ve tartışmanın fitilini ateşleyen, “İdaremizce yaptırılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca […]

“Uçakla, Hatay’a inişte şehre baktığınızda, her yerin beton olduğunu görürsünüz” diyen Av. Bekir Atahan, ‘yeşil alan’ noktasında tartışılan Vakıf İşhanı için konuştu: “Şahsen, gereği gibi talep etmeyen şehirli de, bu konuda samimiyetle elini taşın altına koymayan da aynı sorumluluktadır, gözümde.”

Vakıfların, 2017’de kurumsal olarak paylaşılan ve tartışmanın fitilini ateşleyen, “İdaremizce yaptırılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan yapı risk analizinde, iki bloktan oluşan yapının ikisinin de riskli yapı olduğu ve tahliye edilerek yıkılması gerektiğine karar verilmiştir. Antakya ve çevresi, 1. derece deprem kuşağında yer almaktadır. Tarih boyunca çok defa büyük deprem felaketine uğramış olan Antakya’da, olası 7.5 şiddetindeki bir depremde, Antakya’da açıklamamıza konu İşhanı gibi pek çok bina yıkılacaktır” açıklamasının 2021 noktasında, bahse konu yapının yıkım çalışmalarında sona gelindi. Ancak, ‘yeşil alan olarak değerlendirilsin’ talebi de, tartışması da bitmedi.
-ELDEKİ-
Bu konuda konuşan ve mevcut tabloyu ele alan bir diğer isim, Avukat Bekir Atahan oldu. “Pandemide, herkes sıkıldı, bunaldı. Yeşil alanlara ne denli muhtaç olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. İnsanlar, boş vakitlerinde sahillere, yeşil alanlara akın etmekte” diyen Atahan, içinde yaşadığımız kentin ‘yeşil alan’ eksikliğine dikkat çekti.
-ÖRNEKLER-
Modern kent yapılanmalarında yeşil alan kullanım yoğunluğunun altını çizen Atahan, şu tespitte durdu:
“Bir kentteki kullanılabilir yeşil alan, şehrin medeniyetini gösterir. Metropollere baktığınızda (Londra, Paris, New York ve daha niceleri gibi), her yerde muhteşem güzel ve büyük yeşil alanlar, parklar olduğunu görürsünüz. Yöneticilerimiz, çeşitli yurtdışı gezilerine katılıyorlar. Yöneticilerimize, mutlaka ve mutlaka, gittikleri ülkelerdeki parkları, bahçeleri gezmelerini şiddetle öneriyorum.”
-PEKİ, ANTAKYA-
Şehirleşme adına giderek betonlaşan bir kentte yaşadığımız gerçeğinde de duran Av. Bekir Atahan, şöyle devam etti:
“Gelelim Antakya’mıza… Uçakla Hatay’a inişte şehre baktığınızda, her yerin beton olduğunu görürsünüz. Şuan uçaktan Antakya’ya baktığınızda, iki yeşil alan görebilirsiniz. Biri mezarlık, diğeri ise Antakya Parkı. Maalesef, bu yeşil alanlara yıllardır yenileri eklenmedi. Fakat bu konu için kimse bir günah keçisi aramasın. Büyükşehir Belediyesi de, merkez İlçe Belediyeleri de, STK’lar da, atanmış yöneticiler de, Milletvekilleri de, Antakyalılar da aynı oranda kabahatlidir. Yani şahsen, gereği gibi talep etmeyen şehirli de, bu konuda samimiyetle elini taşın altına koymayan da aynı sorumluluktadır, gözümde.”
-SAYIN VALİ-
Yıkımı devam eden Vakıf İşhanı’na yönelik ‘yeşil alan’ tartışmalarında gelinen aşamanın hala ciddi bir belirsizlik içerdiğini dile getiren Atahan, şunları söyledi:
“Antakya köprübaşında bulunan, Mehmet Şah Vakfı’na ait İşhanı şuan yıkılmakta. Akıbeti hala belli değil. Belediye Başkanları, Milletvekilleri, Sayın Valimiz de bu alanın yeşil alan olması gerektiğini ifade etmektedir. Hatta bir keresinde, Sayın Valimiz Rahmi Doğan Bey’e bu konuyu açma ortamı bulduğumda, ‘Bana göre, Şehir Kulübü’ne kadar olan binaların tümünün yıkılıp, olduğu gibi yeşil alan olması gerekir’ cümlesini kurduğunu hatırlıyorum.”
-BELİRSİZLİK-
Adalı Konağı ile başlayan kamulaştırma ve restorasyon sürecinin başarısı nedeniyle Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın bu konuda önemli bir inisiyatif aldığını ifade eden Atahan, ‘kent dokusu’ vurgusu da yaptı.
“Şuan görülen o ki; Büyükşehir de, İlçe Belediyeleri de, STK’lar da sürece bir çözüm bulamamakta. Ben, bir Antakyalı olarak diyorum ki; kim bu bölgeyi yeşil alan olarak şehre kazandırılabilirse, o kişinin, olmasını istediğimiz yeşil alana altından heykeli yapılsın.
Sayın Valimiz, Adalı Konağı’nın kamulaştırılması sürecinde müthiş bir inisiyatif aldı ve Antakya’ya çok güzel bir eser kazandıracaktır. Son derece doğru bir adımdı. Kimileri, çeşitli yönlerden eleştiriler yaptılar. Fakat ben, bu adımın son derece doğru bir adım olduğu düşüncesindeyim. Hatta Antakya Oteli de yıkıldı, o bölge de projeye dahil edildi. Şu anki inşaat sürecinin, kent dokusuna uygun olduğu gözükmekte. İnanıyorum ki, proje tamamlandığında son derece güzel bir eser ortaya çıkacak, Antakya’nın siluetine son derece olumlu bir katkısı olacak.”
-MUTABIKIZ-
Antakya kent merkezinde, eski kentin hemen önünde yer alan Vakıf İşhanı alanının kente ‘yeşil alan’ olarak kazandırılması yönünde oluşan kararlılığın da önemli olduğunu anlatan Av. Bekir Atahan, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Mehmet Şah Vakfı’na ait Vakıf İşhanı’nın yeşil alan olarak Antakya’ya kazandırılması elzemdir. Bu konuda herkes mutabıktır. Şahsi kanaatim, bu sorunu ancak ve ancak Sayın Valimiz Rahmi Doğan Bey çözebilir. Bizim geleneğimiz, ‘İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın’ der. Bir Antakyalı olarak, ‘Bu konuda da geleneklerimize bağlı kalalım, Mehmet Şah Vakfı yerinin Antakya’mıza yeşil alan olarak kazandırılması için ne gerekiyorsa yapalım’ derim. Tüm Antakyalıları da bu konuda daha fazla duyarlı olmaya davet ediyorum. Mevcut bölge, ya şimdi yeşil alan olarak kazandırılabilir ya da iş işten geçecektir ve orada inşaat başlayacaktır. Yeşil alan olması için atılması gereken adımlar gecikirse, iş işten geçecektir. –
Umarım, mevcut alan betonlaştırılmaz. Ben, memleketimin bu sorunu aşabileceğine yürekten inanıyorum. Ben, bir Antakyalı olarak yalvarıyorum… Lütfen herkes, mevcut alanın yeşil alan olması için elinden geleni yapsın. Aksi halde bu şehre yazık olacak.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version