8’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Kamu İşveren Heyeti’nin sunduğu zam teklifini yetersiz bulan Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eylem, kamu hizmetlerinde ve ulaşımda aksamalara yol açtı.
4 Milyon Memur ve 2,5 Milyon Emekliyi İlgilendiriyor
Toplu sözleşme görüşmeleri, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini kapsıyor. Kamu İşveren Heyeti, 2026 yılı için yüzde 10 + yüzde 6, 2027 yılı için ise yüzde 4 + yüzde 4 oranında maaş artışı teklifinde bulunmuş; ayrıca taban aylığa 1.000 TL zam önerilmişti. Ancak Memur-Sen, bu teklifi yetersiz bularak reddetmişti.
Demiryolu Ulaşımı Durdu: İZBAN Seferleri İptal
İş bırakma eylemi, İzmir’de demiryolu ulaşımını da etkiledi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) personelinin katılımıyla, İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) seferleri tamamen durduruldu. Vatandaşlar alternatif toplu taşıma araçlarına yönelmek zorunda kalırken, duraklarda yoğunluk yaşandı. Ayrıca Aydın, Denizli, Zonguldak ve Karabük’teki bazı tren seferleri de iptal edildi.
Yeni Teklif İçin Son Tarih: 19 Ağustos
Toplu sözleşme süreci takvimi işlemeye devam ediyor. Hükümetin 19 Ağustos Salı gününe kadar yeni bir teklif sunması bekleniyor. Ancak bu tarihe kadar taraflar arasında uzlaşı sağlanamazsa, süreç Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na taşınacak. Kurulun vereceği karar ise kesin olacak ve itiraz edilemeyecek.
Bayındır Memur-Sen’den 18 Ağustos’ta İş Bırakma ve Miting Çağrısı
Bayındır Memur-Sen Hatay Şube Başkanı Hüseyin Tutar, yaptığı açıklamada, 18 Ağustos 2025 Pazartesi günü hizmet koluna bağlı tüm kurumlarda iş bırakılacağını duyurdu. Tutar, “8. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde işveren heyetinin masaya getirdiği teklifi protesto etmek ve taleplerimizi daha güçlü dile getirmek için Bayındır Memur-Sen olarak, hizmet kolumuzdaki tüm kurumlarda eş zamanlı olarak 18.08.2025 Pazartesi günü İŞ BIRAKIYORUZ. Tüm çalışanlarımızı bu haklı mücadeleye destek vermeye ve aynı gün saat 14.30’da Ankara Anadolu Meydanı’nda düzenleyeceğimiz Büyük Ankara Mitingi’ne katılmaya davet ediyoruz. Birlikte daha güçlüyüz.” ifadelerini kullandı.

