Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merak var, alt yapı da ama…

Kazanıyor muyuz? Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DOĞAKA koordinasyonunda

Kazanıyor muyuz?

Hatay İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve DOĞAKA koordinasyonunda 2019 Mayıs ayında düzenlenen Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı sonuç raporuna da giren Yamaç Paraşütü, henüz Türkiye’deki diğer adreslerle rekabet edebilecek bir noktada değil.

Türkiye’nin en popüler tatil noktalarından biri olan Fethiye, yamaç paraşütü için de tercih edilen en popüler destinasyonlardan bir tanesi. Bu anlamda Babadağ, 1969 metrelik zirvesiyle, manzaraya yüksekten bakmak ve yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin Türkiye’de gitmesi gereken en özel noktaların başında geliyor. 1700 metre irtifada yer alan atlama noktasına ise arazi araçları ile ulaşım sağlanıyor. Bu noktadan, tandem veya tecrübe ve bröve seviyenize göre tekli atlayışlar yapmak mümkün. Tecrübeli paraşütçüler, bu noktadan havalandıktan sonra 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor ve saatlerce havada kalabiliyor. Bünyesinde üç ayrı yamaç paraşütü pisti bulunduran Babadağ, Uluslararası Hava Oyunları’na da ev sahipliği yapıyor.
Hatay’ın da gündeminde yer alan Yamaç Paraşütü Turizmi, bilindiği gibi 2019 Mayıs ayında düzenlenen Hatay 2018-2023 İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı Çalıştayı’nda da gündeme alınmış, konu, “Bununla ilgili de bir çalışma yapılıyor. Bunu bir düzenleme içerisinde yapacağız” diyen Hatay Valisi Rahmi Doğan tarafından dile getirilmişti.
-3 PİST-
Hatay’da yamaç paraşütü için tespit edilmiş 3 pistten biri, Çevlik Pisti. Hatay ilinin Samandağ ilçesine bağlı Kapısuyu Mahallesi’ndeki tepelerin (450 metre) doruklarından, deneyimli pilot eşliğinde kalkış yapılıp, Çevlik liman üstünde uçuş gerçekleştirildikten sonra, dünyanın en uzun ikinci kumsalı olan Çevlik plajına iniş gerçekleştirilmektedir. Ortalama uçuş süresi, hava koşullarına göre 20-25 dakika olan bu keyifli hizmete bir diğer alternatif adres ise, Meydan Pisti.
Samandağ ilçesinde bulunan Kel Dağı eteklerinden (400 metre) kalkış yapılıp, Altınkoy Tatil Sitesi ve Asi Nehri’nin denize döküldüğü havza üzerinde uçuş gerçekleştirildikten sonra, plaja iniş yapılmaktadır. Ortalama uçuş süresi, hava koşullarına göre 20 dakikadır. Asi Nehri’nin ve Akdeniz’in güzelliğini farklı bir heyecan ile görmek, bu pistin, sporculara sunduğu bir diğer hizmet.
Hatay’da belirlenmiş sonuncu pist, İskenderun pistidir. İlçenin güney doğusunda bulunan Amonos Dağlarının zirvelerinden (1200 metre) kalkış yapılıp, şehir üzerinde uçuş yapıldıktan sonra, merkezdeki geniş alanlardan olan Anıt Alanı’na iniş yapılmaktadır. Ortalama uçuş süresi ise 30 dakikadır.
Bu alanda çalışan ve hizmet veren en önemli kurumsal kimliklerden biri, Flytürk Havacılık Kulübü. İskenderun ilçesinde; bölgesel havacılığın oluşturulması, tabana yayılması ve bölge turizmine katkı sağlamak amacıyla kurulan kulübün verdiği hizmetler arasında, Yamaç Paraşütü eğitimleri de yer alıyor.
-GÜVENLİK-
Konuya ilişkin konuşan bir turizmci, Samandağ başta olmak üzere, bölgenin, bu tür bir turizm alternatifi için ciddi bir potansiyel barındırdığına dikkat çekti, ancak bölgedeki güvenlik kaygılarının bu noktada devreye girdiğini de dile getirdi.
“Fethiye’deki Babadağ ya da Denizli’deki Çökelez Dağı örnekleri, ciddi turist çeken örnekler. Bulundukları bölgeye ciddi anlamda para kazandıran bir spor aktivitesinden bahsediyoruz. Bir gün Samandağ da en az Fethiye kadar popüler bir destinasyon olacaktır bu açıdan ama… Şu an bölgenin bir güvenlik kaygısı var ve bu durum turizm aktivitelerine de yansıyor ne yazık ki. ‘Böyle bir şey yok’ demesin hiç kimse! Ne yazık ki var! İfade ettiğiniz gibi, konu Valiliğin de gündeminde ve hatta proje sürecinde. Onlar da şartları izliyorlar ve potansiyelin farkındalar. Düşünsenize, havalanıyorsunuz ve altınızda uzayıp giden bir deniz, eşsiz bir kumsal, bir de antik kent kalıntıları.”  -Tamer Yazar-