Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merakla beklenen projede adres…

Antakya değil, Reyhanlı ‘Kültür Han Projesi’ açıklaması ile atılacak adımlara

Antakya değil, Reyhanlı

‘Kültür Han Projesi’ açıklaması ile atılacak adımlara dair açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Hatay ile başlayacağını ifade ettiği proje noktasında henüz adres belirtmedi. Ancak adres, beklendiği gibi değil!

6 Bin metrekare arazi ve 300 bin kitaplık kütüphane, sergi sarayı, kongre merkezi, sinema ve tiyatro salonu, kafe, 40 butik dükkân… Her biri 16 milyon TL’ye mal olacak 40 ‘Kültür Hanı’ Projesi… Antakya’da ‘nerede’ diye soranlar için cevap mı? Reyhanlı!
-2016’DA BAŞLADI!-
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman tarafından yeni paylaşılmış gibi gözükse de, konu daha öncesinden gündeme taşınmış ve hatta paylaşılmış bir yatırım. Hatırlanacağı gibi, 2016 senesi Aralık ayında bir açıklama yapan Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Kültür Hanı’ Projesi’ni Reyhanlı’da hayata geçireceklerini söylemiş, Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde uygulayacakları projenin 8 bin metrekare alan üzerinde inşa edileceğini açıklamıştı. Bugün herkesin, ‘Acaba Antakya’da nerede olacak’ diye sorduğu projeye dair o tarihlerde konuşan Şanverdi, “Müze, toplantı salonu, kütüphane ve işyerleri bulunacak projenin ihalesinin yapılmasından sonra inşaatına başlanılacak ve ilçemize çok güzel bir eser kazandırmış olacağız. Eserin kazandırılmasında emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’a teşekkür ediyoruz. Türkiye’de ilk defa ilçemize kısmet olan eser tüm Türkiye’ye örnek olacaktır” demişti.
Peki, neden Antakya değil de Reyhanlı diye sorsak mı? Türkiye’de bir ilk noktasında belirlenen lokasyonun kriterleri ne ya da nasıl oldu diye eklesek mi?
-PEKİ, BİZDEKİ?-
Gündeme ‘yeniden’ taşınan ve Osmanlı hanlarından esinlenerek geliştirilen projenin startı bu yıl Hatay’dan veriliyor. İnşaatına başlanan projenin ise 2018’de açılması planlanıyor. Merak edilen ise, ‘Kültür Han’ Projesi’nde bu kadar hızlı ilerleyen ve sonuca giden Bakanlığın, bir ‘Osmanlı Hanı’ olan Antakya’nın ‘Kurşunlu Han’ı noktasında neden bu kadar yavaş ilerlediği! Şu an ‘dükkanlarının’ kiralanması noktasında ihale sürecinde olan Han, açılış için gün sayarken, oldukça uzun ve yorucu geçen restorasyonunda ise tartışmaları henüz sonlandırmadı, sonlandıramadı. Özellikle de, 1600’lerden bugüne kalabilmiş ‘taş’ bir yapının orta yerine indirilen ‘demir’ merdivenleri noktasında.
-ESKİ BİNA-
Antakya kent merkezi adına sorgulanan bir diğer bina, 2014’ün sonlarında açılan yeni binasına rağmen eski binasındaki mozaikleri tamamiyle taşıyamamış Müze adına… Eski Müze Binası için şu ana kadar birçok proje geliştirenlerin son kararı nedir, bilinmiyor. Ancak asıl bilinmek istenen, binanın ‘yeni bir projeye başlayabilmesi’ için gerekli olan ‘mozaik transferinin’ tam olarak ne zaman biteceği! O yüzden asıl soru çok başka!
Aradan geçen bunca zamana rağmen, eski Müze binasındaki ‘mozaiklerin’ geride bırakılması ya da bekletilmesinin özel bir sebebi var mı? Kent merkezindeki böylesi bir binanın bu kadar zaman ‘atıl’ durumda kalması rantabl mı? -Tamer Yazar-