Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası (MB), politika

Merkez Bankası (MB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu, 28 Mayıs 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra 4 bin 150 baz puanlık bir artışın ardından gelen ilk sabit tutma kararı oldu. Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında da faiz oranında değişiklik yapılmamıştı.

Eylül ayında yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, enflasyon göstergeleri değerlendirildi ve aylık enflasyonda belirgin bir değişim gözlemlenmediği belirtildi. Yurt içi talebin yavaşlamaya devam etmesi, enflasyonist etkilerin azaldığını gösteriyor. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonunda iyileşme bekleniyor.

Karar metninde, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk oluşturduğu vurgulandı. Merkez Bankası, sıkı para politikası duruşunu sürdürerek, enflasyon beklentilerini orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmayı amaçlıyor.

Kurul, olası kredi ve mevduat piyasası gelişmelerine karşı da makroihtiyati önlemleri devreye sokma niyetinde. Ayrıca, likidite koşulları sürekli olarak izlenecek ve gerektiğinde sterilizasyon araçları kullanılmaya devam edilecek.

MB, enflasyon göstergelerini dikkatle takip ederek, fiyat istikrarı amacı doğrultusunda tüm araçlarını kararlılıkla kullanacağını bildirdi. – Volkan İcil-