Tümüyle dağ içine oyulan;1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki Titus Tüneli’nin eski Roma hikâyesinde ilerlemek isteyenler, tünel içindeki zeminin geçit vermez azizliğinde geri dönmek zorunda kalırken; Kalkınma Bakanlığı, Mersin’deki ‘Cennet-Cehennem Obrukları’için ‘asansör’ ve ‘seyir terası’ hazırlığı yapıyor.
“Geldik, ama ilerleyemedik. Açıkçası, kaç metre daha gidilir, bilmiyoruz. Tünelin ucunu görmek isterdik, ama sanırım bunun için ciddi ciddi dağcılık malzemesi gerek. Çünkü zemin ilerlemeye hiç müsait değil…” Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunan ve dünyanın bir çok yerinden önemli sayıda turist çeken Titus Tüneli için paylaşılan eleştirilerin ortak noktasını oluşturan bu tür şikayetler, uzun yıllardır ‘çözüm’ bekleyen alanda ‘bu sene de mi aynı’ sorusunu gündeme taşıyor. Taşırken de, benzer sorunları Bakanlık nezdinde çözüme ulaştırmaya yönelik çalışma başlatmaya hazırlanan Mersin örneğine işaret ediyor.
Ankara’dan yansıyan son habere göre, Kalkınma Bakanlığı öncülüğünde, Mersin’deki “Cennet-Cehennem Obrukları” restore edilerek daha cazip hale getirilecek. Projeyle beraber, 75 metre derinlikteki ‘Cennet’ olarak adlandırılan obruğa asansör, 130 metre derinlikteki ‘Cehennem’ isimli alana ise cam seyir terası kazandırılacak.
Titus Tüneli için ‘daha gezilebilir bir hale getirilsin’ taleplerinin henüz karşılık bulamadığı Hatay örneğine karşın Mersin’deki çalışma için konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Doğu Akdeniz’in önemli turizm merkezi “Cennet-Cehennem obrukları”nı 10 milyon liralık bir projeyle modernize ederek daha görkemli ve ‘rahatça’ gezilebilir bir hale getireceklerini söyledi.
-BENZER SORUNLAR-
‘Cennet’ olarak adlandırılan obruğun 75 metre derinlikte olduğunu ve 452 basamakla inildiğini, ‘Cehennem’ adlı bölgenin ise 130 metrelik derinliğiyle ön plana çıktığını vurgulayan Bakan Lütfi Elvan, buralara yapılacak seyir terası ve asansörün, turistlerin obrukları daha iyi incelemesini sağlayacağına dikkati çekti. Elvan, bölgeyle ilgili altyapı çalışmalarının da yürütüldüğünü belirterek, obruklarla ilgili projeyi en kısa zamanda tamamlamayı planladıklarını ifade etti.
Cennet-Cehennem obruklarında yürütülecek projeyle beraber çevre düzenlemesi de yapılacak. Cennet obruğundaki merdivenler ile bu obruktaki Meryem Ana Kilisesi’nde restorasyon gerçekleştirilecek. Cennet obruğuna iniş için asansör projelendirilecek, ören yerindeki tarihi Zeus Tapınağı da restorasyon çalışmalarından geçirilecek. Cehennem obruğuna ise cam seyir terası kazandırılarak, ziyaretçilerin 130 metrelik derinliğindeki obruğu incelemesi sağlanacak.Çalışmalar boyunca turistik alan ziyarete açık
-SEZON ÖNCESİ-
Kalkınma Bakanlığı’nın ‘daha ulaşılabilir’ ve ‘daha rahat gezilebilir’ hedefiyle Mersin’in Silifke ilçesindeki Cennet-Cehennem Obrukları’nda başlatacağı çalışma, benzer sorunları çok uzun bir süredir yaşayan 1380 metre uzunluğundaki Titus Tüneli için de hayata geçer mi merak konusu! Bu sorunun cevabı, başta Hatay Valiliği olmak üzere, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde! -Tamer Yazar-