Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar, Mersin ve İskenderun limanlarının Lübnan’ın kullanımına açıldığını bildirdi. Gözler; İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı görevini üstlenen İskenderun Limanı’na çevrildi.
Beyrut Limanı’nda meydana gelen büyük patlamanın ardından ülke ekonomisinin girdiği darboğaza karşı harekete geçen Ankara, “Lübnan Hükümeti’nin yanındayız” mesajları verirken, sıkıntılı sürece katkı olması adına İskenderun ve Mersin Limanlarının Lübnan’ın kullanımına açıldığını bildirdi. Bu konudaki açıklama, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi.
Oktay, “Beyrut Limanı yeniden ayağa kaldırılana kadar, Mersin Limanımızın büyük ölçekli gümrükleme ve depolama faaliyetlerinde kullanılabileceğini, sonrasında ihtiyaç bazında, daha küçük gemilerle buraya taşınabileceğini ilettik. Bu teklifimiz geçerli. Sonrasında hemen İskenderun Limanı’ndan bizi aradılar. Sayın Bakanımızla yine birlikte, İskenderun Limanı’nı da bu çerçevede Lübnan’ın hizmetine sunabileceğimizi ifade ettiler. Biz, bunu da yine görüşmelerimizde paylaştık. Mersin ve İskenderun limanlarımızı, Beyrut Limanı’nın tekrardan inşa edilip, normal fonksiyonel hale geleceği
Beyrut Limanı’nda, 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm Beyrut’u sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.
-KAYIP BÜYÜK-
Ankara’nın, İskenderun ve Mersin Limanları noktasında devreye girdiği Lübnan için, Beyrut Limanı, hem ekonomik hem stratejik öneme sahip.
Beyrut Limanı; konteyner, otomobil, kuru ve sıvı yük ve depolama tesisleri de dahil olmak üzere, hem yolcu hem de kargo terminalleri ile 1,2 milyon metrekarelik bir araziyi kapsıyor. Limanın genel kargo alanı 12 depodan oluşuyor ve 120 bin ton kapasiteli bir tahıl ambarını içinde barındırıyor. Beyrut Limanı, ayrıca yıllık 1 milyon 200 bin konteyner taşıma kapasitesine sahip.
Limanın toplam su havzası alanı 1 milyon 2 bin metrekare, toplam rıhtım uzunluğu ise 5 bin 655 metre. Liman, stratejik konumu ve sahip olduğu imkanlardan dolayı, dünyanın en büyük denizcilik nakliye şirketleri tarafından aktarma merkezi
Lübnan ekonomisinde hayati öneme sahip Beyrut Limanı, ülkeye gelen ithal ürünlerin de büyük oranının giriş noktası olarak da biliniyor.
-LİMAN-
Lübnan’ın adeta deniz yolu ile dünyaya açılan kapısı konumundaki Beyrut Limanı’ndaki patlamalar sonrası gündeme taşınan İskenderun LimakPort; İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı görevini üstlenmektedir. Mersin’den Şırnak’a, Malatya’dan Kilis’e kadar geniş bir bölgenin sanayicileri ve ihracatçıları için önemli ve avantajlı bir liman haline gelmiştir. Ayrıca başta Kuzey Irak olmak üzere Orta Doğu’nun transit ticareti için büyük önem arz etmektedir.
-MERSİN-
Konuya ilişkin konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Uluslararası
-HAZIRIZ-
Ankara tarafından gündeme taşınan ‘liman’ fikrini destekleyen isimlerden biri de, AK Parti Hatay Milletvekili Abdulkadir Özel oldu. Özel, sosyal medya hesabı üzerinden verdiği mesajda, “Türkiye, tüm imkanlarıyla Lübnanlı kardeşlerimizin yanında durmaya devam edecektir. Beyrut Limanı hizmet vermeye başlayana kadar, İskenderun Limanımız Lübnan’a hizmet vermeye hazırdır” değerlendirmesinde bulundu.
-Tamer Yazar-