Mersin Yapabiliyorsa…

Hatay “niye bu kadar” pahalı? Hatay’da toplu taşımaya gelen zamların ardından, çevre illerden ve hatta İstanbul’dan bile daha pahalı hale geldiği ifade edilen ulaşım bedelleri, vatandaş için olduğu kadar öğrenciler için de ciddi maliyet sorunu yaratıyor. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin son projesi, “Hatay’da da neden olmasın” sorusunu gündeme taşıyor. “Sivil 9 TL – Öğrenci 6,03 […]

Hatay “niye bu kadar” pahalı?

Hatay’da toplu taşımaya gelen zamların ardından, çevre illerden ve hatta İstanbul’dan bile daha pahalı hale geldiği ifade edilen ulaşım bedelleri, vatandaş için olduğu kadar öğrenciler için de ciddi maliyet sorunu yaratıyor. Ancak Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin son projesi, “Hatay’da da neden olmasın” sorusunu gündeme taşıyor.

“Sivil 9 TL – Öğrenci 6,03 TL! Bu fiyatlar daha nereye kadar gider, bilinmez, ama bizim için ‘artık yeter’ dediğimiz bir noktadayız! Eskiden bizler için en ucuz kalan şeydi, toplu taşıma. Şimdi ise her gün birkaç otobüs değiştiren, işiyle evi arasında git-gel yapanlar için neredeyse ayrı bir bütçe kalemi oldu. Çevre illerde, hatta İstanbul’da bile daha ucuz olduğu söylenen halk otobüsleri ile taşıma bedeli bizde neden bu kadar yüksek, soruyorum. Sorarken de Mersin’deki uygulamayı bir okusunlar istiyorum. Demek ki istenirse yapılabiliyormuş!”

Antakya Gazetesi ile paylaştığı ‘ulaşım giderleri’ sorunu konusunda çözüm isteyen bir vatandaşın söyledikleri ve işaret ettiği Mersin, bugünlerde, Hatay’da eğitim gören öğrencilerin de gündem maddeleri arasında.

-MERSİN ÖRNEĞİ-

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Mersin’de eğitim-öğretim gören tüm öğrencilere yönelik hayata geçirdiği proje, öğrenci bütçesine adeta nefes aldırdı. Başkan Seçer’in girişimleri üzerine, çok tarifeli toplu taşıma araçlarında 3 TL’ye yolculuk yapan öğrenciler, düzenleme sonucu, kısa mesafeli yolculuklarda artık abonman kartı ile 1 TL üzerinden seyahat edebilecek.

Uygulama hakkında bilgi veren, Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Müdürlüğü Elektronik Ücret Toplama Sistemi Sorumlusu Ünsal Ünal, abonman uygulamasının çok yeni bir sistem olmasına karşın, şu ana kadar yaklaşık 2 milyon kullanım gerçekleştiğini söyledi. Uygulamanın, yakın bir süre öncesine kadar sadece şehir içi hatlarda geçerli olduğunu belirten Ünal, düzenlemeyle, çok tarifeli hatları kullanan ve 3 TL ödeyen öğrencilerin de artık kısa mesafeli yolculuklarında 1 TL’ye yolculuk yapacaklarını söyledi.

-1 TL ÖDEYECEK-

Bu yeni uygulamayla, sadece şehir içi hatlarında değil, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren il genelindeki tüm toplu taşıma araçlarında abonman öğrenci kartı kullanımının devreye girdiğini belirten Ünal, “Öğrenci arkadaşlarımız, tek tarifeli hatlar yanı sıra, çok tarifeli hatların şehir içi tarifelerine, bu tür abonman binişleri gerçekleştirebilecek. Özetle, daha önce 3 TL’ye bindikleri otobüslerimizle, abonman kart kullanarak, kısa mesafeli yolculuk eden tüm öğrenciler 1 TL’ye binebilecek” dedi.

-BÜYÜK KATKI-

Yeni uygulamadan çok memnun olduğunu söyleyen Zehra Ortak isimli öğrenci, “Ben, uygulamadan çok memnunum. Şu an abonman olduğu için basıyoruz, direkt 1 lira çekiyor. Aile ekonomimize de katkı oluyor. Ailem, bana ulaşım için aylık 100 lira veriyor. Bunun 60 lirasını kartıma yüklüyorum, 40 lirası bana kalıyor” diye konuştu.

Abonman uygulamasının 3 TL’den 1 TL’ye indirilmesi üzerine, artan parasını daha verimli işlere kullandığını söyleyen Ebru Çöndür isimli öğrenci ise “Abonman uygulamasını ben de kullandım. Bu uygulama ile aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. 3 lira yerine 1 lira basıyoruz. Ben, uygulamayı arkadaşlarımdan öğrendim ve herkese yayılıyor” şeklinde konuştu.

Rabia Akyol isimli öğrenci de uygulama sayesinde daha az ücret ödediği için mutlu olduğunu belirterek, “Daha az ücret ödüyorsun, daha rahat geliyorsun. Öğrenciler düşünüldüğü için mutluyum” ifadelerini kullandı.

-BİZDE-

Konuya ilişkin konuşan Hatay’daki üniversite öğrencileri ise şunları dile getirdi:

B.Ç. >> Mersin örneğine ihtiyaç vardı. Çünkü burada bir şey için ‘pahalı’ dediğinizde ‘şartlar ve hayat’ diye bir ton bahane sıralanıyor. Peki, aynı ‘şartlar ve hayat’ bahanesi Mersin’de geçerli değil mi? Açıkçası, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin oradaki öğrenciler için yaptığını bizler de burada istiyoruz.

H.Ö. >> Öğrenci olduğunuzda, yapabileceğiniz her türlü tasarruf öylesine hayati bir hale geliyor ki… Açık açık kuruş hesabı yapıyoruz! Ailelerimiz, bize gönderdikleri ile idare etmemizi bekliyor, doğal olarak. O yüzden de bu tür bir proje için ‘keşke’ diyorum!

Y.P. >> Bildiğim kadarıyla en pahalı toplu taşıma yapan kentlerden biri burası. Hatay’da okumak çok güzel, ama ne yazık ki hayat da Hatay da giderek pahalı bir hale geliyor, ulaşım masrafları da biz öğrencilerin belini her geçen gün daha fazla büküyor. Mersin Belediyesi’nin projesine bayıldım bu arada.

Tamer Yazar

Exit mobile version