Mevsim geçişi hastalıklarından korunmanın yöntemleri

Sonbaharla birlikte mevsimlerin değişmesi sonucu birçok kişi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. İklim değişimi, hava koşullarının ani değişimleri ve mikroorganizmaların yayılma hızının artması, bu dönemde artan hastalıkların genel nedenlerinden birkaçı olarak göze çarpıyor. Peki mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir? Grip, yaz aylarından sonbahar aylarına geçiş sırasında görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip, yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla […]

Sonbaharla birlikte mevsimlerin değişmesi sonucu birçok kişi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. İklim değişimi, hava koşullarının ani değişimleri ve mikroorganizmaların yayılma hızının artması, bu dönemde artan hastalıkların genel nedenlerinden birkaçı olarak göze çarpıyor. Peki mevsim değişikliği hastalıkları nelerdir?

Grip, yaz aylarından sonbahar aylarına geçiş sırasında görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip, yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla başlar daha sonra öksürük ve yorgunluk olarak kendini gösterir.

Soğuk algınlığı üst solunum yolları hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde gribal enfeksiyona dönüşebilir. Başlıca belirtileri; halsizlik, burun akıntısı ve kuru öksürüktür.

Astım ani değişen havalarda bulaşıcı virüsler çoğalmaktadır bu durum astım hastaları için büyük bir tehlike oluşturur.

Akut bronşit, bakteriler, virüsler ve mikroplardan dolayı üst solunum yollarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar.

Depresyon genellikle yaz aylarından kış aylarına geçişte görünmektedir. Uzmanlar bunun nedenini beyindeki melatonin hormonunun kış aylarında fazla salgılanmasından kaynaklandığını söylemektedir.

Alerji, zellikle kış aylarından ilkbahar aylarına geçişte görünmektedir. Alerjiler, kızarıklık, kaşıntı, öksürük gibi belirtiler gösterir.

Hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız?

– Sağlıklı ve düzenli, ara öğünü kaçırmadan beslenin.

– Bol su tüketin.

– Mineral ve vitaminden zengin mevsimsel sebze ve meyveleri tüketin.

– Sigara ve alkol başta olmak üzere zararlı alışkanlıklardan uzak durun.

– Düzenli uykunuzu alın. Melatonin hormonu, uyku düzenimizi düzenleyen bir hormondur. Vücudumuzdaki melatonin seviyesi, genellikle gece boyunca artar ve gündüzleri düşer. Melatonin, mevsimsel ritimlerle ilişkisi iyi bilinen güçlü bir hormondur ve gün ışığı miktarı konakçının fizyolojisini de etkileyerek bağışıklık sistemini ve dolayısıyla hastalık oluşumunu etkileyebilir.

– Temiz havada egzersiz, bol yürüyüş yapın.

– Aşılarınızı zamanında yaptırın.

– İyi havalanmış, temiz ortamlarda bulunun.

– Öksürürken, hapşırırken ağız ve burnunuzu kapatın, ellerinizi sıkça yıkayın, el dezenfektanları kullanın.

– Doktorunuza danışarak gerekirse gıda takviyeleri, çinko, propolis, kara mürver, C vitamini, vitamin D, magnezyum desteği alın. Örneğin; yapılan epidemiyolojik çalışmalar, D vitamini seviyeleri ile çeşitli bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığı arasında güçlü ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. (Meriç Demiray)

Exit mobile version