MHP’den İsveç’e yeşil ışık!

İsveç’in NATO üyeliği için TBMM Genel Kurulu’nda bugün oylama yapılacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç’in NATO’ya üyeliğine Genel Kurul’da “evet” diyeceklerini açıkladı. Türkiye, Finlandiya’dan sonra İsveç’in NATO’ya üyeliğine TBMM Genel Kurul’unda onay vereceklerini açıkladı. Grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Bahçeli, “MHP olarak İsveç’in NATO’ya üyeliğinin kabulüne Komisyon aşamasında  evet demişti. Genel Kurul’da da […]

İsveç’in NATO üyeliği için TBMM Genel Kurulu’nda bugün oylama yapılacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç’in NATO’ya üyeliğine Genel Kurul’da “evet” diyeceklerini açıkladı.

Türkiye, Finlandiya’dan sonra İsveç’in NATO’ya üyeliğine TBMM Genel Kurul’unda onay vereceklerini açıkladı. Grup toplantısı çıkışında gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Bahçeli, “MHP olarak İsveç’in NATO’ya üyeliğinin kabulüne Komisyon aşamasında  evet demişti. Genel Kurul’da da evet diyeceğiz” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

İsveç ve Finlandiya, 2022’de Ukrayna ile Rusya arasında başlayan savaşın ardından NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuşlardı. Türkiye ise NATO’nun bir ortak güvenlik örgütü olduğu gerekçesiyle başta PKK olmak üzere Türkiye’nin güvenliğine tehdit oluşturan örgütlere karşı etkin adımlar talep etmiş Finlandiya Ankara’nın taleplerini yerine getirmiş  ancak İsveç Türkiye’nin istediği bazı teröristlerin iade edilmesine karşı çıkmıştı. Bu süre içinde İsveç’te çok sayıda Kur’an yakılması da Türkiye’nin kararında etkili olmuştu.

Öte yandan  bir aksilik  olmazsa Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile 24-25 Ocak’ta, yani tam NATO tatbikatının başlayacağı günlerde Kazakistan’da Suriye üzerine (İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de katılımıyla, Astana Grubu toplantılarında bir araya gelecek.

Türkiye Mart 2023’te Finlandiya’nın katılımı için yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu ‘hayır’ oyu kullanmamıştı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmamıştı. Öte yandan İYİ Parti ve Saadet Partisi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç için ‘hayır’ oyu kullanmıştı. Fakat bu iki partinin sandalye sayısı, Genel Kurul’da ‘hayır’ oyu çıkması için yeterli değil. (Sami Gökçe)

Exit mobile version