Defne’ye Hastane…
Hatay TİP Milletvekili Barış Atay, ilimiz defne ilçesinde devlet hastanesi olmamasını, bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Barış Atay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şu soruları sordu:
“Hatay ilimizin Defne ilçesi, 2018 sayımına göre 151 bin nüfusa sahip ve ilin üçüncü büyük ilçesidir. Ancak ne yazık ki, bu ölçüde kalabalık bir nüfusa sahip olan Defne’de halen bir devlet hastanesi bulunmamaktadır.
Anayasa’ya göre her yurttaşımız, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Öte yandan, yıllardır süren tüm çabalara ve halkın taleplerine rağmen Defne’ye devlet hastanesi yapılmamaktadır. Hatay’ın Arsuz ilçesinde de devlet hastanesi ihtiyacı bulunmakta olup, bu ihtiyaç tarafımızca daha önce TBMM gündemine taşınmıştır. Nüfusu yoğun bu ilçelerde, yurttaşlarımız, herhangi bir sağlık hizmetine ulaşmak için kilometrelerce yol gidip başka hastanelere ulaşmaya çalışmaktadır. Ciddi yaralanmaların olduğu kimi kazalarda ise, yaralı yurttaşlarımızın yolda hayatını kaybettiği örneklerle karşılaşılmaktadır.
Defne’de devlet hastanesine olan ihtiyaç, yurttaşlarımızın başvuruları dışında, milletvekillerince de birçok defa TBMM gündemine taşınmış, Bakanlığınızca, ihtiyacın karşılanacağına dair sözler verilmiştir. Buna rağmen, ilçede örneğin Kaymakamlık binası yapılmasına öncelik verilirken, hastane ihtiyacı karşılanmamaktadır.
Bu bağlamda;
1-Defne’de yaşayan yurttaşlarımızın, en önemli ihtiyaç olarak gördükleri devlet hastanesi yapımı için atılmış somut adımlar var mıdır? Eğer bu yönde bir çalışma veya plan var ise hangi aşamadadır?
2-Defne’de devlet hastanesi açılması için yurttaşlarımızın yaptığı başvuruların sonuçsuz kalmasının gerekçesi nedir?
3-Halkın sağlığı ve yaşam hakkı açısından kaymakamlık binası hastane ihtiyacından önce mi gelmektedir?
4-Defne halkının, sağlık hizmetine erişim için özel hastanelere gitmek zorunda kalması, bakanlığınızın sağlık politikalarıyla ilgili bir durum mudur?
5-Defne ilçesinde bulunan sağlık kurumları ve mevcut tıbbi olanaklar, aniden ortaya çıkacak bir salgın hastalığa vb. karşı gerekli koşulları karşılayabilecek ve halkın sağlığını koruyacak niteliklere sahip midir?”
-Cemil Yıldız-