Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili Güzelmansur…

TBMM Genel Kurulu’nda konuştu: Hatay Şelalesi Çevre Düzenlemesi Projesi Neden

TBMM Genel Kurulu’nda konuştu:

Hatay Şelalesi Çevre Düzenlemesi Projesi Neden Durduruldu?

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay Şelalesi Çevre Düzenlemesi Projesi’nin durdurulmasını Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Güzelmansur, şunları söyledi:

“Harbiye’yi, Türkiye’de bilmeyen yoktur. Harbiye’nin yemek kültürünü, mezelerini, künefesini bilmeyen yoktur. Harbiye’nin ünlü şelalelerini de bilmeyen yoktur.

Harbiye Şelalesi’nin çevre düzenlemesini yapmak için Hatay Valimizin çağrısıyla, Büyükşehir Belediyesi, DOĞAKA ve Devlet Su İşleriyle bir sürü toplantılar yaptık. Bu toplantılara, muhalefet ve iktidar milletvekili katıldı. Hatay şelalelerinin çevre düzenleme projeleri çizildi ve yapım protokolü imzalanması için Hatay Milletvekili olarak davet edildik. Her şeye ‘Tamam’ denildi. Ama ne hikmetse bu protokol son anda iptal edildi.

Buradan AK Parti Milletvekillerine soruyorum… Son anda bu protokolün imzalama töreni neden iptal edildi? Verdiğiniz müjdelere ne oldu? Harbiye halkıyla dalga mı geçiyorsunuz? Defne halkına, Hatay halkına gördüğünüz reva mı bu mu?”

-20 YILLIK SORUN-

Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un TBMM’de gündeme getirdiği Harbiye Şelaleleri sorununun 20 yıllık bir geçmişi var. Hatay turizminin vitriniyken, kaybolmaya yüz tutan güzellikleri, kuruyan şelaleleri ve yaşanan heyelan nedeniyle çöken Ürgen Caddesi’nin durumu nedeniyle, neredeyse 20 yıldır bölge turizmini olumsuz etkileyen bu tablo, Vali Rahmi Doğan’ın başkanlığındaki toplantıda ele alınmıştı.

Daha önceki süreçlerde, eski Valilerden Ercan Topaca ve M. Celalettin Lekesiz dönemlerinde de bölgeye gidilerek incelenmelerde bulunulmuş, çözüm önerileri masaya yatırılmıştı. Bir diğer girişimi ise Hatay Büyükşehir Belediyesi yaptı.

Birkaç yıl önce, bölgeyi jeoloji mühendisleri ve diğer teknik uzman isimlerle inceleten, bir rapor hatırlatan ve büyük kazıklar çaktırarak heyelanı durdurmak isteyen Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin çabası ve girişimleri de soruna kökten bir çözüm getirememişti.

Vali Rahmi Doğan’ın başkanlık ettiği, 2021 yılı ilkbaharındaki toplantıda ise önemli kararlar alınmıştı. Harbiye halkı, bölgedeki işletmeler, alınan kararların uygulanıp uygulanmadığıyla ilgili olarak, gelinen nokta konusunda kamuoyuna açıklamada bulunulmasını istiyor.

Yaklaşık 7 ay önce gerçekleşen bu toplantıda şu kararlar alınmıştı:

1-Harbiye Şelaleleri Bölgesi için, Koruma Amaçlı İmar Planı’nın Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak gerekli onayların alınmasına,

2-Doğal ve tarihi sit alanı olan bölgedeki Koruma Kurul kararlarının İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından takip edilmesine,

3-Bögenin lazer ölçümlü 3 boyutlu haritaları için 1 milyon TL bütçe ayrılarak, Hatay Valiliği tarafından yaptırılmasına,

4-Alan yönetim çalışması kapsamında, projelendirme maliyetlerinin DOĞAKA tarafından karşılanmasına,

5-Bölgede ticari faaliyette bulunan esnaf ve ticarethanelere yönelik bilgilendirme toplantılarının, Defne Kaymakamlığı ve Defne Belediyesi tarafından düzenlenmesine,

6-Şelaleler bölgesi su yönetim planlaması ve projelendirme çalışmalarının, DSİ ile HATSU işbirliği içerisinde yapılmasına,

7-İş takvimi ve görev tanımlarının belirlenerek, koordinasyon sağlanmasına…

Yukarıda sıralanan “yapılacak işler” planlamasının tamamı, tozlu raflara bırakılmış durumda. -Cemil Yıldız-