Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’da artan taşocağı ve maden ocaklarıyla ilgili olarak Bakanlığa verdiği soru önergesiyle bir basın açıklaması yaptı. Yıldırım Kara, “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilen tesislerin çevresel ve sağlık etkilerine dikkat çekti.
CHP’li Yıldırım Kara, yaptığı açıklamada, “Hatay’da Mayıs ayından bu yana yaklaşık 25 taşocağı ve maden tesisi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiş durumda. İktidar, depremi gerekçe göstererek afsal, beton ve taş ocağı ihtiyacımız var diyerek bu kararları alıyor. Ancak ekosistem, insan ve canlı yaşamı ne olacak? 5-10 yıl sonra yaşanacak ölümlerden, kanser vakalarından ve sağlık problemlerinden kim sorumlu olacak? Hangi kamu personeli veya yönetici bu sorumluluğu üstlenecek?” dedi.
Yıldırım Kara, taşocağı, kalker, karma-eleme ve beton santrali gibi tesislerin çevre kirliliğine yol açtığını belirterek, “Bu tesisler, vatandaşlarımızın pencerelerini toz nedeniyle açamaz hale gelmesine, su kaynaklarının ve toprakların geri dönülemez şekilde kirlenmesine neden oluyor. Samandağ, Defne, Arsuz, Kırıkhan, Yayladağı, İskenderun ve Antakya’da artan patlatma faaliyetleri, halkın can ve mal güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor, çevre ve halk sağlığına uzun vadeli zararlar veriyor. Depremden sağ çıkan vatandaşlarımız şimdi de hava kirliliği nedeniyle sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalma riski taşıyor” şeklinde konuştu.
Yıldırım Kara, Bakanlığa gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını, patlatma işlemlerinin nasıl yönetildiğini ve çevreyi kirleten işletmelere nasıl yaptırımlar uygulandığını sorduklarını belirtti. Yanıt beklediklerini ifade etti. – Yusuf Cemil Karaçay-