Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili KARA, ”Mucbir Sebep” İlanının 1 yıl Uzatılmasını İstedi

SGK ve GİK EŞDEĞER

SGK ve GİK EŞDEĞER KARAR ALMALI..

Hatay CHP Milletvekili Nermin Yıldırım Kara,deprem bölgelerinde, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ilan edilen mücbir sebep süresinin en az bir yıl uzatılması gerektiğini dile getirdi.

Milletvekili KARA:”Hatay’da vergi daireleri yıkılmıştır. İade ve mahsup işlemleri şuan yapılamadığından acilen KDV ihtisas vergi dairesi ivedilikle faaliyete başlamalıdır.Deprem bölgesi için 7440 sayılı Yapılandırma Kanuna ilişkin başvuru ve ödeme süreleri uzatılmalıdır.-E-fatura ve e-devlet sistemine geçilmesi zorunluluğu Hatay başta olmak üzere diğer deprem bölgesinde bir mali takvim yılı daha ertelenmelidir.” açıklaması yaptıMilletvekili Nermin Yıldırım Kara, deprem bölgesindeki muhasebecilerin de birer depremzede olarak herşeylerini kaybettiklerini, resmi belgelerin enkazlar altında kaldığının altını çizdiği açıklamasının son bölümünde de şöyle dedi:“, “Hatay şehrimizde yıkılmış ve ağır hasarlı toplamda 231.377 konut ve köy evi bulunurken toplam yıkım içindeki payı %38,56’dır. Bu rakamlar depremin şehrimiz için ne kadar yıkıcı olduğunu gözler önüne sermektedir. Mali müşavirler de diğer yurttaşlarımız gibi bu felaketten oldukça etkilenmiştir. Hatay ayrıca depremden en çok etkilenen 4 il (Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman) arasında serbest mali müşavir başına ortalama en çok mükellef düşen şehirdir. 2022 yılının verilerine göre, Hatay’da kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefi 45.981 olmakla beraber serbest mali müşavir sayısı 563’tür. Yani mali müşavir başına ortalama 81,67 mükellef düşmektedir. Bu kadar zor şartlar altında mücbir sebebin bitiş tarihi yeni mağduriyetler doğuracaktır ve ister istemez aksamalara sebep olacaktır. En azından Hatay için bölgesel muafiyet düşünülmelidir.”

Ayrıca Beyanname ve bildirge yönünden GİB ve SGK’ın ortak bir düzenleme yapması zorunluluktur. Maalesef depremle birlikte bu illerimizde bulunan Mali Müşavir ofislerinin yaklaşık %95’i de yıkılmış durumdadır. Ofisler içerisindeki bilgi sistemleri ve belgeler zayi olmuştur. Bundan dolayı SGK açısından mücbir sebep tarihi değiştirilmeli ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen mücbir sebep tarihi ile eşgüdümlü olmalıdır.” – Yusuf Cemil Karaçay